prnjavor cutnicki
PRNJAVOR ČUNTIĆKI
– Uslijed topljenja snijega i nove kiše došlo je do pucanja i klizanja tla zbog čega je ugroženo desetak kuća u podnožju brda u Prnjavoru Čuntićkom. Marija Radošević koja u Prnjavoru Čuntićkom živi od 2002.godine kaže nam kako su problemi počeli prije četiri godine kada su petrinjsko područje pogodile velike poplave.

„Ove godine je najružnije. Normalno da se bojimo za sve, kuću i sve. Ne spavamo mirno. Nema nas tu puno. To je desetak kuća ugroženo. Normalno da ne spavamo normalno jer stalno smo vani, gledamo. Jutros kada sam se ustala, ovaj gore dio od jutros klizi iznad moje kuće. Nije nam svejedno. Nadamo se da će nam netko pomoći. Stručne osobe su bile, pregledale i nadamo se da će netko to sanirati“, rekla je Radošević.

Vlado Lovreković, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Petrinje je kazao kako je o ovim pukotinama prvo centar 112 obavijestio građanin, a potom su još jučer sve službe izašle na teren kako bi pregledale stanje ovih pukotina.

„Vidimo da ima novih pukotina. Danas ćemo obavijestiti stručnjake koji bi mogli procijeniti koliko je to opasno i koliko ima potrebe za eventualno oprezom ovih stanovnika koji žive u ovih 10-tak kuća koji se nalaze ispod ovog brda. Pukotina je otprilike dužine 200 metara. To je inače područje koje je sklono klizanju, ali sada je zbog velikih količina vode došao do puno većih pucanja terena nego što je to bilo do sada“, rekao je Lovreković.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako situacija nije nimalo dobra. „Smatram da svi mi koji smo uključeni u društveni život Petrinje trebamo definitivno dati sve od sebe da napravimo dobru ekipu, ekipu struke. Danas smo pogledali situaciju ovdje, vidimo da su ove pukotine izuzetno problematične i da je cijelo brdo krenulo prema 10-tak kuća i gospodarstvenika koji ovdje žive i koji na kraju nemaju mirnu noć“, kazao je uvodno Dumbović te dodaje kako je prioritet sačuvati kuće koje su ugrožene.

„Kao gradonačelnik i saborski zastupnik uključit ću ovdje Vladu Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, sve one koji bi mogli donesti odluke u interesu čuvanja kuća, života. Mislim da je priroda dala poruku čovjeku, čovjek je dobio jednostavno u zadatak da drugačije mora voditi brigu o prirodi“, istaknuo je Dumbović koji vjeruje kako je do ovog problema došlo i zbog nekontrolirane sječe šuma na petrinjskom području.

„Ono što građani Petrinje i ovog prostora mogu očekivati kada je u pitanju devastacija prostora, da ću pozvati na građanski neposluh i blokadu cesta svima onima koji ovdje sijeku šume i odvoze tu šumu dalje iz grada Petrinje, a koja nam ostavlja ovakve probleme“, dodao je Dumbović te je također podsjetio kako ovo područje nikako ne zaslužuje skladište nuklearnog otpada, kao što je planirano.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc