Topljenje golemih količina snijega pogodilo Baniju, Pounje i Kordun: Mještani i vlasti ovih mjesta spremno su dočekali bujice, ali trajni problemi ostali su neriješeni
Dvor
DVOR NA UNI
- Očekivano otapanje ovogodišnjih enormnih količina snijega po Lici i Bosni, uzrokovalo je da nabujala Una poplavi područja u donjem toku kroz općine Dvor i Hrvatska Kostajnica.

Ovogodišnje otapanje snijega najteže je zadesilo Hrvatsku Kostajnicu, mjesto s jedne strane ugroženo Unom koja je poplavila glavnu kostajničku ulicu i prodrla u kuće, a s druge strane je stisnuto uz trusno brdo Djed otkuda je stigao odron kojim je uništeno sedam kuća, dok se cesta pokraj njih jednostavno raspukla na dva dijela.

Ovaj pounjski gradić u kojem je proglašeno izvanredno stanje obišli su premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji nisu mogli ostati ravnodušni pred sudbinama ljudi čiji su domovi pred naletom odrona sravnjeni sa zemljom. Srećom, u ovoj prirodnoj nepogodi koja je nacionalno mješovito stanovništvo Hrvatske Kostajnice zadesilo tokom dana, nije bilo ljudskih žrtava. Iako su vladajući obećali pomoć unesrećenim ljudima, opravdani strah od odrona od stijene iznad Hrvatske Kostajnice ostao je prisutan, pogotovo tokom noćnih sati.

Zahvaljujući spremnosti na poplavu, ovog puta nabujala Una na svom putu kroz dvorsku općinu nije uspjela prodrijeti u kuće, ali je kao po pravilu prekinula prometnu komunikaciju na državnoj cesti Dvor - Sisak, i to na tri točke, u Zamlači, Strugi i već tradicionalno u Kuljanima.

- Najrizičnije je bilo u Matijevićima gdje je voda prijetila dvjema kućama, ali smo ih uspjeli odbraniti zahvaljujući vrećama pijeska. Nažalost, u nekoliko štala i gospodarskih objekata voda je uspjela ući. Do 15 kuća u naselju Kuljani ne možemo doći cestovnim putem - navodi direktor komunalnog poduzeća u Dvoru Božo Trivanović.

Svaka nova sezona poplava u pounjskom dijelu Banije otvara stara pitanja jer se politička volja za njihovo rješenje ne nazire, a svaka mogućnost zaboravlja zajedno s povlačenjem nabujalih voda u njihova korita.

- Prije pet godina vršilo se izdizanje državne ceste u Kuljanima, ali nedovoljno. Može se napraviti i nasip uz Unu koji bi spriječio prodiranje rijeke na državnu cestu, ali Hrvatske vode prebacuju Hrvatskim cestama posao da pomjere i izdignu cestu, a Hrvatske ceste Hrvatskim vodama da podignu nasip. Problem je i loša cestovna infrastruktura na rezervnoj komunikaciji za vrijeme poplava, županijskoj cesti Šakanlije - Jovac koja je u jako lošem stanju. I tako taj problem dočekuje građane Dvora u svakoj većoj poplavi. Također, uvijek iznova postavlja se i pitanje čišćenja i održavanja korita Une za koje znamo da nije čišćeno dugi niz godina - govori Božo.

Da ponekad loše iskustvo može itekako biti vrijedno dokazuju i mještani Vojnića koji su prvu ovogodišnju poplavu od svoje rječice Radonje dočekali spremni.

- Ispratili smo ovu poplavu bez potopljenih cesta, u suhim kućama i podrumima. Istina, malo je falilo, nekih desetak centimetara, da opet priprijeti pojedinim kućama, ali danonoćno smo dežurali. Kao i svaki put, nakritičnija je bila Karlovačka ulica koja je prije četiri godine bila sva poplavljena i obavljen je zadatak da se postavi zečji nasip uz tu kritičnu stranu Radonje - rekao je Mirko Martinović, zamjenik karlovačkog župana iz redova srpske zajednice.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc