Uništena spomen ploča
Uništena spomen ploča
HRVATSKA DUBICA - Prošlo je sedamdesetsedam godina od osnivanja logora Dubičke krečane, kao sastavnog dijela logora u Jasenovacu. Logor se nalazio sa lijeve strane puta od Dubice prema Kostajnici, neposredno kod sela Baćin. Jasenovačke ustaše su bodlјikavom žicom ogradile kuću sa štalom i okućnicom Jove Biukovića – vlasnika Krečana i kuću Ilije Šabalјa, ustaše, penzionisanog žandarskog narednika iz Dubice, stotinjak metara niže prema Dubici. Ograđena površina je iznosila oko 3000 met.kv. Sa desne strane puta bile su tri krečne peći ograđene bodlјikavom žicom visine tri metra. Do peći je vodila uskotračna pruga sa vagonetom kojim je dovožen krečnjak iz 50-60 metara udublјenog kamenoloma. Na Krečanama je pečen kamen krečnjak koji je upotreblјavan u građevinarstvu i za pokrivanje masovnih grobnica na krečanama i drugim logorima. Logoraši su radili u kamenolomu i na pećima, jedna grupa je pripremala drva. Nedelјna proizvodnja je iznosila oko 50-70 tona kreča. Jovo Biuković,okovan lancima na nogama, vlasnik Krečana, podučavao je druge logoraše oko pečenja kreča.

Politici istreblјenja Srba, pristupilo se u okviru jedinstvene političke kampanje koja je zamišlјena mnogo ranije u gradu Sijeni u Italiji. U tadašnjoj NDH nalazilo se oko 1.925.000 Srba (podatak MVP Nјemačke). NDH vlasti nastojale su smanjiti broj Srba i stvoriti „čisti hrvatski životni prostor“. Prvi formalno pravni temelј „kaznenom zakonodavstvu“ bila je „Zakonska odredba za odbranu naroda i države doneta 17.04.1941.

Na njivama i u okolni logorišta i neposredno pored Une iz masovnih grobnica, 1957 god. iskopano je 7.150 kostura žrtava . Izbrojano je 6.774 lobanje od toga preko 300 dječijih. Pronalaženje i otkopavanje masovnih grobnica organizovao je Gojko Buzadžić, predsjednik Općine Dubica. U organizaciji općinskog odbora Saveza boraca NOR-a 04.08.1957. sahranjeni su posmrtni ostaci žrtava. Žrtve su bile iz Banijskih sela, Bosanske Dubice, Podkozarja i dr. Mnogo žrtava je bilo iz okolnih sela Sremske Mitrovice. Dubičkim krečanama upravlјano je iz logora Jasenovac. Komadant logora bio je Beno Damjan ustaški natporučnik iz sastava 4 bojne.Zamjenik Žaro Marko zastavnik, poslije pokolјa Slabinjaca 1943 unapređen je u poručnika, imao je i zvanje ustaškog ćaće u Dubici.Tadić Nikola, zvani „šišo“ ustaša za vezu između Jasenovca i Dubice i mnoge ustaše iz Dubice, Baćina i drugih mjesta.

Procjena je da je preko 10.000 Srba ubijeno na ovom stratištu uklјučujući Mrtveže, Cerovlјane, Jelas i dr.

Logor Dubičke krečane su razorene od ustaša i 105 Jeger divizije njemačkog vermahta, neposredno pred oslobođenje 04.05.1945. od strane jedinica 1. Jugoslovenske armije .

Moramo da se podsjetimo na zlo, koje neopravdano sve više blijedi iz našeg pamćenja. Mrtvi nisu mrtvi dok ih ne zaboravimo.

VSNM je u svoj program uvelo kao obavezu organizovanje parastosa za postradale na Dubičkim krečanama i drugim mjestima.

U IME VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANјINE OPĆINE HRVATSKA DUBICA I PORODICA POSTRADALIH POZIVAMO VAS DA PRISUSTVUJETE PARASTOSU 28.04.2018. U 12,00 sati.

Milinko Simić
predsjednik VSNM Hrvatska Dubica
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc