petrinjska kobasijada
PETRINJA
– Krešimir Žinić iz Marinbroda pobjednik je ovogodišnje 12. petrinjske kobasijade koja je održana tijekom cijeloga dana na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji. Od ukupno 58 uzoraka, ocjenjivački sud je odlučio kako je kobasica Krešimira Žinića najbolja, zbog čega je Žinić osvojio i novčanu nagradu od tri tisuće kuna, kao i odojak Banijske šara svinje kojeg je donirala Udruga Banijska šara svinja u svrhu promocije autohtone domaće pasmine svinje. Na drugom mjestu je kobasica Alena Čačića iz Petrinje, a na trećem mjestu su završile kobasice Nikole Bajlovića iz Luščana, te Stanka Prečanice iz Petrinje.

„Tajna je moje kobasice je da ju treba dobro napraviti. Svinja od čega je kobasica napravljena je stara sedam mjeseci. Čim je starija svinja, zrelije meso, tamnija je kobasica. Stavljamo sve mirodije kao i svi drugi, ali se kobasice suše na tavanu, a ne u pušnici. Vidim da je komisija dosta dobro odradila svoje, vidim da su korektni i vidjeli što je banijska kobasica“, rekao je Žinić koji je na nedavnoj Kobasijadi u Marinbrodu osvojio drugo mjesto.

Ocjenjivački sud je bio u sljedećem sastavu: Marijeta Grabovac Zec, Ivica Kos, Vedran Klišanić, Danijel Karolyi i Mladen Čačić. Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu je kazao kako će Grad i dalje podržavati ovakve manifestacije i dalje će organizirati Petrinjsku kobasijadu. „Ono što je bit je da se ova manifestacija nastavlja, 12. je po redu, tradiciju nastavljamo, imamo 58 uzoraka, dakle iz godine u godinu povećavamo broj uzoraka. To je trud vrijednih ruku. Svinju treba uzgojiti, napraviti, po dobroj recepturi, osušiti, da bi dobili neku nagradu. Tu je puno truda uloženo u pripremu tih kobasica“, kazao je Marić.

Organizator ovogodišnje Kobasijade bio je Grad Petrinja, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je kazao kako jedna dobra gastronomska politika ima kontinuitet i smatra kako Petrinja treba svake godine sve više ulagati u ovakve ljudske resurse i proizvodnju. „Ja sam prije svega zadovoljan kao gradonačelnik što jedna dobra i lijepa tradicija živi u Petrinji, ta tradicija ima svoju prošlost i povijest, jer znamo da je Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva bila jedna vrijednost u kojoj smo sve ono što smo proizvodili i radili, ne samo u OPG-ima, nego i u samom Gavriloviću, koji je bio motorna snaga našeg kraja, i koji bi trebao biti ovdje nazočan i pokazati što je to Prva petrinjska tvornica salame i kobasica“, rekao je Dumbović i dodaje kako bi država i ministarstva trebala vidjeti ovo naše područje kao jednu trajnu vrijednost, a ne kao izgubljenu vrijednost Hrvatske.

Prije nastupa Begina, sve okupljene na petrinjskom glavnom trgu zabavljali su Kulturno-umjetničko društvo Pokupljanka iz Bresta Pokupskog, Tamburaška sekcija Folklornog ansambla Petrinjčica, te Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica i tamburaška skupina Stare tambure.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc