biskupi
ZRIN
- Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu.

Na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku pored podizanja spomenika Stepincu govorilo se i o obeležavanju 75. godišnjice stradanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani.

"I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovde postaviti, znak je istorije crkve i hrvatskoga naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta", istakao je kardinal Josip Bozanić, prenosi portal Indeks.

Sisački biskup Vlado Košić rekao je da je zadovoljan što se sednica održava upravo na dan kada u Sisku, ispred katedrale, počinje podizanje spomenika Alojziju Stepincu.

Najavio je da će se spomenik blagosloviti na 120. godišnjice Stepinčevog rođenja - 8. maja.

Kako je istakao biskup Košić, umetnik je u spomenik ugradio i likove dvoje dece, kao znak da je nadbiskup Stepinac zaslužan za spasavanje i udomljavanje velikog broja kozaračke dece iz prihvatilišta u Sisku 1942. godine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc