Zelena cistka Jabukovac 3
Jabukovac je selo 17 kilometara udaljeno od Petrinje i to u srcu zelenila Banije. Krenete petrinjskom Radićevom dugom ulicom sve do njenog kraja, skrenete u Hrastovicu, prođete ju i našli ste se okruženi šumama i Petrinjčicom koja vrluda kraj vas. Put vas vodi kroz Tješnjak do žutog mosta iznad Petrinjčice i moto staza Zelene doline, Hrvatskog Čuntića i Prnjavora Čuntićkog, Donje Mlinoge i eto vas u Jabukovcu – križanju puteva za razna sela ovog kraja. A na samom križanju, kod mjesne pošte i trgovine nalazi se velika škola – iz nje dolazi ova priča koju je zabilježio novinar "PS Portala".

Povijest Osnovne škole Jabukovac seže u daleku 1970 g. kada je zgrada škole sagrađena. Prva generacija učenika u zgradu škole ušla je 1971.g. Od tada pa sve do danas školskom zgradom odjekuje školsko zvono i smijeh djece.

Nekada je Osnovna škola Jabukovac u Jabukovcu bila matična škola s četiri područne škole i to Dodoši, Šušnjar, Prnjavor i Gornja Pastuša. No nakon Domovinskog rata i svih zbivanja na ovom području Osnovna škola Jabukovac u Jabukovcu ostala je sama, kako matična škola.

Zelena cistka Jabukovac 1
Danas školu pohađaju učenici 1- 8 razreda. Većina naših učenika su putnici iz 22 sela koja okružuju mjesto Jabukovac. Ima ih ove školske godine 79.

I navukli su se na ekologiju. A to tamo i nije teško jer žive u potpuno čistom okolišu kojeg su odlučili i sačuvati takvog. Naime, svakog travnja je u svijetu trend Planeta zemlje, Zelenih čistki, bavljenja ekologijom i upozoravanje čovječanstva na probleme zagađenja prirode. Tih dana se na mnogim adresama skupe djeca, učenici, odrasli, ratne udruge i očiste i unaprijeđuju okoliš oko sebe. Tako je bilo i u Jabukovcu juče.

Tamo već neko vrijeme djeluje eko grupa koja uzgaja salatu, mrkvu, peršin, vlasac, krastavce, grašak, luk crveni i bijeli, tikvice. I sve to se jede u školskoj kuhinji. Tamošnja učiteljica glazbene kulture i voditeljica eko skupine Maja Ostojić kaže da je ta eko priča počela u rujnu 2017. kada se osnovala Ekološka skupina. Marina, Kristina, Željka i Đuro glavni su članovi te skupine i svojim radom postižu vrhunske rezultate i prave odlične proizvode. Učenici su to OŠ Jabukovac koja u prekrasnom školskom dvorištu osim lijepih cvjetnjaka ima školski vrt. Jednom tjedno Ekološka skupina se sastaje, a po potrebi i češće.

Zelena cistka Jabukovac 2
Svaki mjesec iz skupine nikne novi proizvod. Tako su učenici tijekom zimskog perioda radili razne čajeve, sušili začinsko bilje, izrađivali ukrasne predmete. Ujedno su pripremali i sadnice za školski vrt.

Vrhunac dugomjesečnog rada bio je upravo juče. U školi se održala akcija Zelena čistka 2018. kada su svi učenici, njihovi roditelji (njih12), učitelji i djelatnici škole radili marljivo kao pčelice. Jutarnje aktivnosti osmislili su upravo oni – članovi ekološke skupine.

Svaki razred je odradio izuzetno dobro svoj zadatak. Cvijeća je bilo na sve strane, dvorište je procvalo! Smeće je sve pokupljeno, napravljene su nove vrtne gredice, obojani golovi, uređena ograda. Sve što je zamišljeno, to je i ostvareno!
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc