europe direct
PETRINJA - U Ulici Ivana Gundilića 2 u Petrinji svečano je otvoren Informacijski centar Europe Direct Petrinja. Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje je pojasnila smisao ovakvog jednog centra.

„Smisao je da EU na neposredan i eventualno posredan način tim putem komunicira sa svojim građanima u svrhu njihovog informiranja o njihovim pravima, kao Europljanima, o mogućnostima koje imaju, bilo da se radi o programima EU, raznim fondovima ili drugim izvorima financiranja. Informiranje o samim institucijama EU. Vrlo je šarolik spektar aktivnosti tog Centra“, rekla je Mašinović.

U petrinjskom Centru svi građani moći će dobiti dodatne informacije o aktivnostima predstavništava Europske komisije i Europskog parlamenta u Hrvatskoj, kao što će biti održana konferencija na temu nadolazećih izbora za Europski parlament, izdavat će tromjesečni E-bilten sa informacijama te će organizirati izložbe i obilježit će brojne značajne datume.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je kazao kako se ovdje radi o spoju iskustva i mladosti kada se govori o europskim projektima. „To je jedan standard koji pokazuje kako i na koji način educirati, kako komunicirati i kako pokazati ljudima da ovdje ima razloga za opstanak, razloga u kojem imamo kao grad koji je u Domovinskom ratu platio ogromnu cijenu i koji bi trebao imati priliku, priliku kroz sve državne institucije, ali i kroz europske fondove. Petrinja se može pohvaliti da smo grad koji je započeo taj proces i kao gradonačelnik i kao prvi čovjek uz svoje suradnike imao sam želju da hvatamo vlak prema Europi i prema europskim fondovima. Ovo je nešto što je jako dobro i ovaj Centar može pokazati poruku mladim ljudima zašto ostati u Petrinji“, kazao je Dumbović te je iskoristio priliku i podsjetio na sve do sada realizirane projekte iz fondova EU kao i projekte čiju realizaciju uskoro možemo očekivati.

ed petrinja
Branko Baričević voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj izrazio je zadovoljstvo što su otvorili deseti ovakav centar u Hrvatskoj. „S time ste Petrinju stavili na jednu još jednu kartu. U Hrvatskoj imamo 10 gradova u kojima se nalazi ovakav Centar, ali ste postali dio još jedne veće obitelji, europske obitelji sa više od 500 takvih centara. Postali ste dio mreže koja dnevno može komunicirati sa bilo kojim od tih 500 gradova, kao i sa sjedištem u Bruxellesu. Ovo je više od simbolike, jer Europa više nije samo u Bruxellesu i Zagrebu, nego od sada i u Petrinji. Sve što postoji u informacijskom centru u Bruxellesu, od sada postoji i u Petrinji“, rekao je Baričević koji se ujedno osvrnuo na iskorištenog financijskih sredstava iz EU fondova.

„Vi znate da je jedna od glavnih politika EU otkako Unija postoji je kohezijska politika. Gotovo trećina proračuna EU se troši na kohezijsku politiku. To je veliki iznos od više od tri stotine milijardi eura. Svi smo upoznati da za ovo razdoblje od 2013.do 2020.godine Hrvatskoj stoji na raspolaganju 13 milijardi eura, ali je povučeno jako malo, manje od 10 posto. No to je bio početak. Vjerujem da će Hrvatska stići. Za sada je ugovoreno znatno više, gotovo polovica tog iznosa“, rekao je Baričević. Nakon svečanog otvorenja ureda, svi okupljeni obišli su Zelenu kuću.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc