dan uciteljskog fakulteta petrinja
PETRINJA
– Svečanim programom danas je obilježen Dan petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ova visokoškolska ustanova nastavljač je duge tradicije obrazovanja novih naraštaja učitelja i odgajatelja koja u Petrinji datira još od 1862. godine.

Rad Odsjeka u Petrinji pohvalio je dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc Ivan Prskalo.

„Nekadašnja Visoka učiteljska škola u Petrinji, danas je Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zahvaljujući čemu je i Petrinja sveučilišni grad. Prelaskom na sveučilišnu razinu Odsjek je jako napredovao i kvaliteta nastavnika se drastično promijenila. Nekad su na visokim školama mogli predavati ljudi u nastavnom zvanju predavača, dakle bez akademskih kompetencija koje imaju sveučilišni nastavnici. Danas većina nastavnika koji predaju je u znanstvenom zvanju docenta pa do redovitog profesora“, rekao je Prskalo.

Istaknuo je još jednu činjenicu kojom se ponose.

„Prema mojim saznanjima, upravo za ovu zgradu, Odsjek u Petrinji je prvi fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je povukao sredstva Europske unije za energetsku obnovu. Na to smo strašno ponosni“.

Učiteljski fakultet, kaže Prskalo, za studente je posebno atraktivan, što svake godine potvrđuje i velik broj prijava studenata kojima je učiteljski ili odgojiteljski studij prvi izbor, piše "Portal 53".

„U ovom trenutku na Odsjeku u Petrinji upisana su 493 studenta. Od toga 324 redovita studenta, od kojih 232 studira na učiteljskom studiju s modulima i 92 studenta na redovnom preddiplomskom sveučilišnom studiju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Na ovom Odsjeku studira i 175 izvanrednih studenata ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Upisne kvote na našem Odsjeku minimalno su se mijenjale za sljedeću godinu, pa tako i dalje upisujemo 45 studenata redovitog učiteljskog studija, 30 studenata redovitog odgojiteljskog studija, ali ove godine i 60 studenata izvanrednog odgojiteljskog studija“, rekao je izv.prof.dr.sc.Marko Badrić, prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta – Odsjeka u Petrinji koji je izvijestio i o brojnim aktivnostima studenata i nastavnika koje su proveli u prošloj godini.

Kako je studirati na Učiteljskom fakultetu u Petrinji, otkrila je studentica Ivana Šubić iz Zagreba.

„Ovdje sam zadnja godina i jako mi je žao što odlazim. Htjela bih još tu ostati, čak razmišljam upisati i drugi smjer. Stvarno je lijepo. Mala je skupina učitelja i nas studenata. Svi smo jako povezani i jako je lijepa atmosfera“, kaže Ivana.

Studentima i profesorima Učiteljskog fakulteta čestitali su danas i gosti njihove svečanosti. U ime Sisačko-moslavačke županije učinio je to župan Ivo Žinić.

„Velika je stvar što u našoj županiji imamo dva fakulteta – Učiteljski u Petrinji i Metalurški u Sisku i ponosni smo na to. Želimo to i dalje razvijati i dovesti još možda koji studij u našu županiju kako studenti s ovog prostora ne bi morali odlaziti u druge gradove. U planu je projekt naše znanstveno – visokoškolske ustanove u vojarni u Lađarskoj ulici u Sisku koji je na svom početku. Krećemo s izradom projektne dokumentacije. Potpisali smo nekoliko ugovora za sufinanciranje te dokumentacije i vjerujem da će to mjesto biti središte visokoškolskih ustanova u našoj županiji“.

Istaknuo je dobru suradnju s Učiteljskim fakultetom u Petrinji.

„Zajednički sufinanciramo projekt energetske obnove zgrade fakulteta. Potpisali smo ugovor vrijedan 300 tisuća kuna. Također, 90 tisuća kuna smo dali za informatičku učionicu. Želja nam je stvoriti i dodatne uvjete za smještaj studenata na ovom prostoru, tako da je u planu i izgradnja studentskog doma. U Sisku postoji Studentski centar koji bi se proširio i na grad Petrinju, pa vjerujem da je to jedan od budućih projekata koji ćemo pokrenuti zajedno s Fakultetom i naravno sa Sveučilištem u Zagrebu“, kazao je Žinić.

U ume Grada Petrinje, svečanosti su nazočile predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb koja je u svom obraćanju studentima rekla kako iznimno poštuje učiteljsko zvanje. Nažalost, dodala je, ono danas u Hrvatskoj nije dovoljno vrednovano. Dapače, učiteljske plaće najniže su među akademskim zvanjima.

„Mladi ljudi, nemojte to dopustiti. Promišljajte, djelujte, nemojte biti pasivni. Sutra kad iziđete s ovog fakulteta, kad postanete akademski građani, ne dajte da drugi odlučuju za vas. Mislite svojim glavama“, poručila je između ostalog Kaleb.

Studenti su obilježavanje Dana svog fakulteta nastavili prigodnim programom u kojem su nastupili njihovi folkloraši, zboraši i tamburaši.

U holu je postavljena i izložba likovnih radova djece Dječjeg vrtića Petrinjčica i studenata Učiteljskog fakulteta.

Radovi su nastali na vježbama Metodike likovne kulture koje se održavaju u vrtićima.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc