stara glinska cesta
GLINA
– Nakon dugo godina u promet je puštena modernizirana dionica ceste „Topusko-Glina“, ili kako ju mnogi poznaju kao „Stara glinska cesta“. Za uređenje navedene dionice duge 4,5 kilometra utrošeno je 2,1 milijun kuna. Glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević je istaknuo kako obnova ove dionice puno znači za stanovnike na tom području.

„Nažalost evo 20 godina smo morali čekati da se modernizira i asfaltira ova stara cesta prema Topuskom. Nećemo sigurno ovdje stati. Vidjeli smo da smo i odvojak prema Skeli završili, još ostaje na drugoj strani, glinskoj strani, i to ćemo do kraja godine modernizirati. Na radost mještana mogu nagovijestiti i ostale modernizacije prometnica na cijelom području Gline“, rekao je Kostanjević.

Načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić je istaknuo kako je ovo jedan od prvih zajedničkih projekata Gline i Topuskog, te dodaje kako se na asfaltiranje ove ceste čekalo jako dugo. „Njezina izgradnja i asfaltiranje se čeka već 70-tak godina. Ona spaja životopisni kraj Topuskog s glinskim terenom. To je pet sela koja su malo sada prazna, ali nadamo se da će ona sada ovom cestom dobiti na svom značenju. Također, već smo spomenuli, cesta će dati jedan vjetar u leđa turizmu, zdravstvenom i kontinentalnom. Povratku, najprije opstanku stanovnika, a onda nadamo se i povratku“, rekao je Kuzmić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako su ova cesta, ali i mnoge prometnice u našoj županiji važne. „To je nekakav prioritet koji u županiji želimo napraviti da u narednih četiri do pet godina uspijemo asfaltirati sve županijske ceste. Tih cesta je previše, a sredstava je premalo. Stvari se mijenjaju, ali vjerujemo da ćemo u budućnosti moći puno više učiniti i unaprijediti ovaj kraj, prije svega prometnom infrastrukturom, jer ona je jedini preduvjet da ovdje udahnemo život, da vratimo ovdje ljude. Ova cesta je doista važna za život ovog kraja i za razvoj turizma, i za dolazak ljudi u naše lječilište. To će se pokazati u budućnosti koliko je ova cesta itekako bitna za razvoj ovog kraja“, kazao je Žinić.

Župan je ujedno najavio kako će Županija nastaviti s asfaltiranjem cesta po modelu 50:50, gdje 50 posto sredstava za modernizaciju cesta izdvaja Županijska uprava za ceste, a preostalih 50 posto sredstava gradovi i općine. Dionicu „Stare glinske ceste“ svečano su otvorili župan Žinić, gradonačelnik Kostanjević, načelnik Općine Kuzmić, kao i saborski zastupnik i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc