razminiranje ugovor
SISAK
- U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku, župan Ivo Žinić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan i predstavnici tri tvrtke za razminiranje, potpisali su ugovore o razminiranju minski sumnjivog područja na području općina Sunja i Dvor. Župan Žinić je izrazio zadovoljstvo što je proces razminiranja na našem području nastavljen.

„Ovo je treća faza razminiranja poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja iz fondova EU. Ja ću vas samo podsjetiti da smo u prvoj fazi u vrijednosti od 91,2 milijuna kuna razminirali 13,4 četvorna kilometra. U drugoj fazi u vrijednosti 56 milijuna kuna razminirali smo 6,8 četvornih kilometara. U te dvije faze više od 20 četvornih kilometara smo razminirali poljoprivrednog zemljišta u posljednje dvije godine“, rekao je Žinić koji se ujedno zahvalio HCR-u i izvođačima na do sada obavljenom poslu u našoj županiji.

„Danas smo ovdje potpisali ugovore sa tri naša izvođača. To su Istraživač d.o.o., ugovor vrijedan 5,4 milijuna kuna. Zatim sa izvođačem Titan d.o.o., ugovor vrijedan 4,8 milijuna kuna. Istraživač će raditi na razminiranju poljoprivredne površine u naselju Kobiljak u Općini Dvor. Titan će razminirati poljoprivredne površine u naseljima Gradusa Posavska i Brđani Ceste u Općini Sunja. Treći izvođač Cor d.o.o. koji ima ugovor vrijedan 2,6 milijuna kuna će raditi na razminiranju poljoprivrednih površina u naseljima Ostojići i Gornji Žirovac u Općini Dvor“, istaknuo je Žinić te dodaje kako je ukupna vrijednost tri nova potpisana ugovora 12,9 milijuna kuna i tim novcem će biti razminirano 1,3 kvadratna kilometra minski sumnjivog prostora. Ujedno najavljuje potpisivanje nova tri ugovora vrijedna 12,5 milijuna kuna, a tim sredstvima će biti razminirano novih 1,3 kvadratna kilometra minski sumnjivog prostora.

„Ovom trećom fazom, završetkom razminiranja ovih poljoprivrednih zemljišta, Sisačko-moslavačka županija će razminirati sve poljoprivredne površine. Ovog trenutka u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo 65,1 četvorni kilometar kvadratni minski sumnjivog područja. Razminiranjem ova 2,5 četvorna kilometra ostat će 62,5 kvadratna kilometra minski sumnjivog prostora“, zaključio je Žinić.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan je istaknuo kako u cijeloj Hrvatskoj imamo još 385,9 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u osam županija i 55 gradova. „Nadamo se i mi kao što je i župan tražio i moli da ćemo Sisačko-moslavačku županiju uspjeti očistiti od mina kao što smo uspjeli napraviti s Brodsko-posavskom županijom. Ovim putem pozvao bih naše izvoditelje da obrate pažnju na sigurnost ljudi. Nešto što se Hrvatska i HCR ali i tvrtke i svi pirotehničari možemo pohvaliti, u 2017.i 2018.godini nije bilo nikakvih incidenata u minski-sumnjivim prostorima. Nije bilo stradalih, ozlijeđenih, nije bilo nikakvih incidenata i to baš zahvaljujući u prvom redu stalnom financiranju EU, gdje imamo jedan veliki mir na tržištu, gdje se tvrtke mogu posvetiti svom poslu. U drugom redu naša uporna edukacija djece, šumara, lovaca, vatrogasaca, sve ih mi educiramo da ne ulaze u minski-sumnjiva područja, da obrate pažnju na naše table i da se ne ponašaju rizično“, rekao je Modrušan.

Izrazio je nadu kako će iduće godine sve poljoprivredne površine biti očišćene od mina. Podsjetio je kako su tražili do 2026.godine produljenje roka do kada bi cijela Hrvatska trebala biti očišćena od mina, za što Modrušan vjeruje kako će biti i ostvareno.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc