mine pastete
KOTAR ŠUMA
– Veća količina mina pronađenih u Kotar šumi uništeno je jučer u sklopu projekta razminiranja. Naime, u samo 15 dana razminiranja na 1,7 četvornih kilometara pronađeno je i uništeno 605 mina. Jučer je uništeno njih 500. Pirotehničari procjenjuju kako će se do kraja razminiranja te površine pronaći još 500 mina, javlja "Portal 53".

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan je na mjestu uništavanja rekao kakva su trenutno očekivanja kad je u pitanju dovršetak razminiranja cjelokupnog hrvatskog teritorija:

„Danas smo na 378,6 kvadratnih kilometara minsko-sumnjivog prostora. Ukoliko nastavi ovaj opseg financiranja koji dolazi iz Europske unije možemo sa sigurnošću reći da će Hrvatska do 2026.biti razminirana. Iza nas je jedan projekt koji je jako zahtjevan, Kotar-šuma, zvana Šuma smrti gdje je stradalo najviše i stanovnika i pirotehničara na ovako malom području. Nadamo se da ćemo taj posao razminiranja Kotar šume privesti kraju gdje smo pronašli ogromnu količinu mina. Tu nije bilo apsolutno nikakvih incidenata i stradavanja i nadamo se da će tako biti do kraja.“

Sisačko-moslavačka županija je jedno od područja s najvećim brojem minskih incidenata i nesreća. Od 1996. do 2016.godine, kada je projekt prijavljen za financiranje sredstvima darovnice na području Županije, zabilježeno je 114 minskih incidenata s 38 smrtnih slučajeva te 48 teških ozljeda.

kotar suma razminiranje
Nadzornik za kontrolu kvalitete iz Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Rovišćanec nam je rekao više o samom projektu razminiranja Kotar šume. Na pitanje je li Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj, Rovišćanec odgovara potvrdno:

„Pa može se reći da je trenutno, ali isto tako i u dosadašnjim poslovima razminiranja ovo je bio jedan minski najzagađenijih područja koje su do sada rađene, a vjerojatno će biti i ubuduće, ali o tome još ne možemo govoriti.“

Na području same Kotar šume je u 16 minskih incidenata smrtno stradalo 10, a teško ozlijeđeno 6 osoba. U protuminskoj zajednici Kotar šuma se naziva „šuma smrti“ zbog velikog broja stradalih civila i pirotehničara.


Nosioc projekta je tvrtka Tornado saznajemo od HCR-ovog koordinatora za Sisačko-moslavačku županiju Stjepana Miheličnika. Vlasnik Tornada Predrag Kušić je rekao više o radovima:

„Radi se o vrlo zahtjevnom terenu zbog velike količine minsko-eksplozivnih sredstava. Na pojedinim dijelovima imamo potoka i močvarnog terena pa je teren dosta zahtjevan. Ukupno je ovdje radilo 25 tvrtki.“

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima švicarske darovnice u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Ukupni proračun projekta je 3,53 milijuna švicarskih franaka pri čemu je nacionalno sufinanciranje u vrijednosti 533 tisuće švicarskih franaka. Vrijednost komponente razminiranja je 2,8 milijuna švicarskih franaka od čega 2,4 milijuna donira Švicarska dok Republika Hrvatska sufinancira ostatak iznosa.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc