crkva svinica
PETRINJA
- Šest kilometara zapadno od puta Kostajnica-Sunja nalazi se selo Svinica.  Ovo selo kao jedno od najvećih na Baniji ima dva pravoslavna hrama, i to hram Rođenja Sv. Jovana Krstitelja i hram Svete Petke.

Hram Sv. Jovana Krstitelja je sagrađen 1830. godine i nalazi se u centru sela. Radi se o jednostavnom, jednobrodnom, kasnobaroknom hramu koji je devastiran, a zatim i zapaljen u mjesecu julu 1941. godine. Podijelivši mučeničku sudbinu svog naroda, ovaj hram i danas stoji kao vjerni svjedok burne istorije.

Međutim, i pored činjenice da postoji velika opasnost od urušavanja preostalih zidova sa zvonikom, vjerni narod sviničkog kraja se svih poslijeratnih godina sa vjerom okupljao unutar zidova hrama, čuvajući svoju svetinju od zaborava. Ta svetinja je za njih bila i ostala najvrijednije duhovno blago koje su naslijedili od svojih predaka.

Podstaknuti željom mnogobrojnih zainteresovanih vjernika, Crkvena opština u Petrinji je sa blagoslovom Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima pokrenula akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za obnovu hrama Sv. Jovana Krstitelja.

Znajući da u svakom čovjeku kao bogolikom biću Božijem, u najtananijim osjećajima njegove duše, poćiva neodoljivi poriv zajedništva i stvaralačkih ideala prožetih Ijubavlju prema Bogu i svemu što je Božije, ovim putem pozivamo sve Ijude dobre volje da pomognu realizaciju projekta obnove hrama Sv. Jovana Krstitelja u Svinici.

Unaprijed Vam se najsrdačnije zahvaljujemo na pomoći.

Vaš prilog možete uplatiti na sljedeći žiro račun:

OTP Banka dd 
Crkvena općina Petrinja 
Vladimira Nazora 13
Petrinja

IBAN: HR7124070001500316496
BIC: OTPVHRXX
sa naznakom - Za obnovu crkve Sv.Jovana u Svinici

obnova crkve u svinici
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc