6464"Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja"

Dušana Vukasovića 35.
11073 Novi Beograd
Srbija
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Telefon: +381 61 64 70 422
Web: www.banija.rs
Matični broj: 17678094
PIB: 104865415
Šifra delatnosti udruženja: 9499
 
  

Sjećanje na žrtve ustaškog logora Dubičke / Baćinske krečane

dubicke krecaneHRVATSKA DUBICA - Ove godine navršava se sedamdesetosam godina od osnivanja logora Dubičke / Baćinske krečane, kao sastavnog dijela logora Jasenovac. Logor se nalazio sa lijeve strane puta od Dubice do Kostajnice, neposredno kod sela Baćin. Jasenovačke ustaše su bodljikavom žicom ogradile kuću sa štalom i okućnicom od 3000 m2 Jove Biukovića - vlasnika Krečana i kuću I.Šabalja. Sa desne strane puta bile su tri krečne peći ograđene bodljikavom žicom visine tri metra. Do peći je vodila uskotračna pruga sa vagonetom kojim je dovožen krečnjak iz udaljenog kamenoloma. Na krečanama je pečen kamen krečnjak koji je upotrebljavan u građevinarstvu i za pokrivanje masovnih grobnica na Krečanama i drugim logorima. Logoraši su radili u kamenolomu, na pećima i na sječi i dovozu drveta. Nedeljna proizvodnja je iznosila oko 50-70 tona kreča. Jovo Biuković, okovan lancima na nogama, vlasnik Krečana, podučavao je druge logoraše oko pečenja kreča. Za zaokruženi tehnološki postupak bilo je potrebno od 38-40 logoraša. Rad logoraša bio je iscrpljujući. Komandant logora sa 40-50 ustaša bio je Beno Damjan ustaški natporučnik iz sastava 4 bojne. Zamjenik komandanta bio je Marko Žaro, zastavnik, imao je i zvanje ustaškog „ćaće“ u Dubici. Nikola Tadić, zvani „šišo“ bio je ustaška veza između Jasenovca i Dubice.

Istrebljenju Srba, pristupilo se u okviru jedinstvene političke kampanje koja je zamišljena mnogo ranije u gradu Sijeni u Italiji. U tadašnjoj NDH nalazilo se oko 1.925.000 Srba (podatak MVP Njemačke). NDH vlasti nastojale su smanjiti broj Srba i stvoriti „čisti hrvatski životni prostor". Prvi formalno pravni temelj „kaznenom zakonodavstvu“ bila je „Zakonska odredba za odbranu naroda i države“ doneta 17.04.1941. Žrtve u logoru su bile iz Banijskih sela, Bosanske Dubice, Podkozarja i dr. Mnogo žrtava bilo je iz okolnih sela Sremske Mitrovice. Ustaška jedinica sa krečana u saradnji sa drugim ustašama učestvovala je u ubistvima dovedenog srpskog naroda na krečane i u okolinu logora. Procjena je da je preko 10.000 Srba ubijeno na ovom stratištu uključujući Mrtveže, Cerovljane, Jelas i dr. Na njivama i u okolini logorišta i neposredno pored Une iz masovnih grobnica 1957 godine * iskopano je 7.150 kostura žrtava. Izbrojano je 6.774 lobanje od toga preko 300 dječijih. Pronalaženje i iskopavanje masovnih grobnica organizovao je Gojko Buzadžić, predsjednik Općine Dubica. U organizaciji općinskog odbora Saveza boraca NOR-a 04.08.1957. sahranjeni su posmrtni ostaci žrtava. Dubičke krečane razorene su od ustaša neposredno pred oslobođenje 04.05.1945. od strane jedinica 1. Jugoslovenske armije. Moramo da se podsjetimo na zlo, koje neopravdano sve više blijedi iz našeg pamćenja. Mrtvi nisu mrtvi dok ih ne zaboravimo. Samo poštovanje žrtve je častan i moralan pristup.

U IME VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANjINE OPĆINE HRVATSKA DUBICA I PORODICA POSTRADALIH POZIVAMO VAS DA PRISUSTVUJETE PARASTOSU 20.04.2019. U 12 sati.
Podijelite vijest
 

 


Pridružite nam se na Viberu ili Telegramu
Pratite nas na Facebook-u ili X-u
Play prodavnica
AppGallery
AppGallery
AppGallery


Iz naše prodavnice

Žrtve rata na Baniji 1991 - 1995

Cijena
700,00 RSD

Karta Banije

Cijena
900,00 RSD

Reklama na sajtu

Cijena
5000,00 RSD

Članarina

Cijena
1000,00 RSD

Info

PPG

POSTANI ČLAN KLUBA NAVIJAČA NK "PPG RUJEVAC"

 

Pomognimo našem klubu koji se ove godine bori da pređe u viši rang takmičenja!

Najave

Humanitarni apeli

karta banije