Fotografija sa prošlogodišnjeg festivala "Ojkače"
Fotografija sa prošlogodišnjeg festivala "Ojkače"
Poštovani čuvari tradicije i narodnog blaga, dragi prijatelji i entuzijasti!

Svjesni smo činjenice da se već desetljećima zanemaruje i zaboravlja izvornost i originalnost dvoglasnog pjevanja zvanog „OJKAČA“, jednog od najstarijih oblika srpskog tradicionalnog pjevanja sa područja Banije, Korduna, Like, Dalmacije, Sjevernozapadne Bosne – Potkozarja.

Srpsko kulturno društvo“Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja nastavlja organizaciju; Drugog Festivala "OJKAČE" u Petrinji 2016., pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a koji ima za cilj da revitalizira najstariji oblik pjevanja naroda ovih krajeva, a to je pjesma zvana „OJKAČA“, koju će učesnici Festivala nastaviti njegovati i čuvati, ali i podsticati mlađe pjevače da se uključe u procese revitalizacije izvornog narodnog pjevanja.

„OJKAČA“ je divno pjevano čudo, vjekovna srpska krajiška tvorevina“…

„Ojkaču piše i pjeva narod, ona nije cementirana ničijom naredbom niti uslovljena bilo čime, ona je polje velike slobode“; Nenad Grujičić: „Ojkača“

Festival će biti takmičarskog karaktera, kako bi stimulirao sve učesnike da čuvaju svoje narodno blago, ali i da ga njeguju i usavršavaju, a naročito mlađe izvođače, kojima je zadatak da nastave čuvanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičnog i vjerskog identiteta.

Pjevačke grupe se kao nosioci tradicije podstiču da nastave svoju praksu izvođenja "ojkače", prije svega tako što Festival toj praksi daje novi smisao, a takmičarski aspekt Festivala inicira pjevačke grupe da rade na usavršavanju svog izvođenja i da tom usavršavanju posvete više vremena.

Upoznavanje mlađih pjevača sa tradicijom izvođenja "ojkače" je prvi i osnovni korak ka njenom očuvanju, samim tim i očuvanju kulturnog identiteta Srba u R. Hrvatskoj i R. BiH.

Bilježenje i arhiviranje zvučnog i video materijala trajno potvrđuje postojanje i kulturni identitet Srba u te dvije države.

Dragi prijatelji, entuzijasti kulture i tradicije, zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da smo i ove godine nakon selektivnog izbora potencijalnih učesnika, izabrali Vaše Društvo i ovim putem Vam upućujemo poziv za Vaše učešće. Svjesni činjenice da su kulturno umjetnička društva pravi čuvari historijski stečenog naslijeđa i jedini pravi prezentatori tradicionalnog znanja, i ove godine preuzeli smo inicijativu da uz pomoć Centra za etnomuzikološke delatnosti iz Beograda, kao i organizaciju ovog Festivala, još jednom Vas pozivamo, da se prijavite i dadete svoj doprinos.

Ponudu na pravo učešća ste dobili nakon naše procjene i činjenice da u Vašem radu ima elemenata izvornosti i originalnosti jednog od najstarijih oblika srpskog tradicionalnog pjevanja sa područja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjevernozapadne Bosne – Potkozarja, te Vas molimo i pozivamo da se u zadanom roku prijavite i informirate o detaljima neophodnim za Vaše učešće.

Očekujemo da vašu potvrdu o učešću na „2. Festival OJKAČE u Petrinji 2016.“  dobijemo najkasnije do 27. svibnja ( maja) 2016. godine.

DRUGI FESTIVAL "OJKAČE" U PETRINJI 2016. održaće se 3. lipnja ( juna) 2016. godine, s početkom u 18 sati

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na telefone:
00385 44 814 067
00385 98 95 93 685
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
           Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

NIJE SRAMOTA NAUČITI TUĐE,  VEĆ ZABORAVITI SVOJE !!!

„ Sačuvajmo: uspomenu na djetinjstvo, kraj đe smo rođeni,
zavjet prađedova, jezik i krv što nam venama teče…, kako
sutra ne bi crvenili pred potomcima svojim!“

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.