zdravko jokic
BEOGRAD
- U Srbiji živim od 1974. godine. Po završetku gimnazije u Kninu, došao sam ovde da studiram i tu sam i danas. Nikada nisam delio srpski narod po regionalnoj pripadnosti, naprotiv. Nastankom podnacije „drugosrbijanci“, sada moram to da uradim. No, pitanje je koliko srpskog ima u tim nazovi evropejcima i kosmopolitama. Pitanje je i ko im je mentor.

Dakle, drugosrbijanci u DSS su se, odmah nakon smenjivanja Dr Sande Rašković Ivić sa mesta predsednice Stranke, okomili i na instituciju kulture koja nosi ime njenog časnog oca. „Srbska čitaonica dr Jovan Rašković“ je osnovana pre tačno godinu dana sa cilјem da baštini i promoviše istoriju, nauku, kulturu, tradiciju i običaje zagraničnih Srba. Cilј nam je bio da sakuplјajući knjige, praveći naučne skupove i okrugle stolove, govorimo istinu o Srbima van Srbije i sakuplјamo činjenice o našem bitisanju na područjima gde vekovima živimo. U besparici koja nas sve prati i bez ičije novčane pomoći, u ovoj godini uspeli smo da izdamo knjigu „Dr Jovan Rašković u vremenu i sećanju“, da budemo suizdavači knjige generala Mirka Bjelanovića „Razbijanje SFRJ i građanski rat u Hrvatskoj“, zbornika radova sa naučnog skupa „Građanski rat u Hrvatskoj 91-95“ te monografije „Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor Krušedolska zvona 2016“, da organizujemo dva naučna skupa, da održimo desetak promocija u Srbiji, da sakupimo oko 700 knjiga vezanih za život zagraničnih Srba ili napisanih od strane zagraničnih Srba, da ugostimo nekoliko delegacija zagraničnih Srba gde posebno izdvajam posetu „Srpskog nacionalnog savjeta“ iz Crne gore sa predsednikom dr Momčilom Vuksanovićem na čelu. Aktivnost Čitaonice je opredelјena aktivnostima čoveka čije ime nosi, biti istinski patriota i poštovati prava drugih. Srpskom narodu nije potrebno prekrajanje istorijskih činjenica, samo je potrebno sabrati činjenice jer je istina i pravda na našoj strani. Idući za tim cilјem, za sledeću godinu pripremamo i obeležavanje sedam vekova Manastira Krupa u Dalmaciji, gde nam je plan da kroz organizovanje Naučnog skupa o sedam vekova Manastira, sakupimo činjenice o životu Srba na tim prostorima.

Sve do sada obavlјene aktivnosti vršili smo u kancelarijama u ulici Zmaja od Noćaja 12. Mislili smo da ćemo u tom prostoru obavlјati i buduće planirane aktivnosti. Prostor nam je, uz blagonaklonost i razumevanje za nacionalno korisne aktivnosti kojima se bavimo od strane Sande Rašković Ivić, ustupio DSS. Isterivanjem Sande iz Stranke, novosrbijanci u DSS sada isteruju i Čitaonicu iz ustuplјenog prostora. Nije ih briga što nemamo gde da radimo nacionalno koristan posao, što ne znamo gde ćemo sa preko 1400 knjiga što sakuplјenih što iz naših izdanja, što ne znamo gde ćemo sa dokumentacijom koju još od 1992. godine sakuplјa Udruženje Srba iz Hrvatske.

Osećamo da nikoga u ovoj našoj Srbiji ne interesuje život zagraničnih Srba, bitno je da se stranački aparat smesti i udomi.

Da li nam preti još jedan progon?

Zdravko Jokić, predsednik Upravnog odbora Čitaonice
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc