Momir Kovačević (1936-2017)
Momir Kovačević (1936-2017)
BEOGRAD - Početkom februara na beogradskom je VMA (vojnomedicinskoj akademiji) u 81. godini života preminuo Momir Momo Kovačević, umirovljeni major JNA koji je za gotovo pola vijeka života i rada u Karlovcu sudjelovao u osnivanju tamošnjeg pododbora SKD-a Prosvjeta, ali i gradskog ogranka SDSS-a.

Rođen 1936. godine u Srbici pokraj Kosovske Mitrovice, Kovačević je u Beogradu završio Vojnu akademiju, a potom se u nekadašnjem karlovačkom Inženjersko-školskom centru ‘Bogdan Oreščanin’ specijalizirao za oficira-inženjera. Iako je cijeli svoj radni vijek do prijevremenog odlaska u penziju 1985. godine proveo u Karlovcu, nove mu hrvatske vlasti nisu priznale mirovinski status i dale zdravstveno osiguranje, pa je za svaki problem morao odlaziti u Beograd. Iz tih je razloga podnosio mnoge žalbe, ali mu je uvijek eksplicitno ili implicitno odgovarano da svoja prava u Hrvatskoj ne može regulirati jer je ‘bio pripadnik agresorske vojske’.

I s ishodovanjem hrvatskih dokumenata vodio je višegodišnju borbu, a kad je napokon dobio te toliko željene ‘papire’, oni mu nisu nimalo pomogli da realizira prava proizišla iz radnih odnosa i tako osigura osnovne životne uvjete. Na rodnom Kosovu nije naslijedio nikakvu imovinu, a u zemlji koju je odabrao za život ‘tuklo’ ga je sa svih strana: najprije je umrla njegova kći, a za njom i supruga. Zbog dugova je bio ostao bez dva stana.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc