zastava
ZAGREB / BEOGRAD  - Uoči sastanka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska i Inicijative mladih za ljudska prava Srbija stiglo je jedinstveno saopštenje za javnost u kom se ističe da su Hrvatskoj i Srbiji potrebni dijalog i saradnja.

Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti.

Ususret sastanku predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića, Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje: “Dok se naša društva kreću putem suradnje, političari se trude kočiti taj proces.”

Hrvatskoj i Srbiji potrebni su dijalog i suradnja. Odgovorno vođeni dijalog najviših državnih dužnosnika o problemima koji proizlaze iz ratova devedesetih pretpostavka je pomirenju među našim društvima te stvaranju dobrosusjedskih odnosa. Iako predsjednici nisu kroz svoje dosadašnje političko djelovanje učinili dovoljno za izgradnju povjerenja između dvije države, pozdravljamo inicijativu predsjednice Grabar Kitarović da zajedno s predsjednikom Vučićem pokuša nastaviti dijalog o otvorenim pitanjima.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava na štetnost pritisaka i kontaminacije procesa dijaloga kojima svjedočimo već dulje vrijeme, a koji se ovih dana intenziviraju pred susret predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića. Ustrajnim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Srbije te obaju predsjednika želi se ukazati da je suradnja dvaju država nemoguća te da je sukob jedini mogući odnos. Time ograničavaju društvo koje već živi suživot, razvija ekonomsku, kulturnu, sportsku, civilnu i druge oblike suradnje.

Najveću prepreku za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduvjet rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske predstavlja besramno politiziranje prošlosti i političari koji nisu jasno osudili, a niti prestali provoditi isključive nacionalističke politike iz devedesetih godina.

Iz toga razloga osuđujemo sve izjave i postupke upućene ovih dana iz Hrvatske i Srbije kojima se dodatno otežava rješavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim. Pritom posebno mislimo na izjave: predsjednika Vučića kojom traži moratorij na pitanja iz prošlosti, predsjednice Grabar Kitarović koja poručuje da će još puno vode proteći Dunavom dok naše zemlje postanu prijateljske, ministra Vulina koji poseže za animozitetima iz još dalje prošlosti ne bi li demonstrirao nemogućnost suradnje te na postupanja premijera Plenkovića koji na konzultacije poziva osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za počinjenje ratnih zločina nad srpskim civilima. Ovakvi postupci ne samo da trenutno otežavaju rješavanje problema, već sadašnjim i budućim generacijama u Srbiji i Hrvatskoj onemogućavaju da zajedno rade na poboljšanju bilateralnih odnosa.

Pozivamo predsjednike Hrvatske i Srbije da o otvorenim pitanjima među kojima su: položaj nacionalnih manjina, procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve te rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost provedu ozbiljan, odgovoran i cjelovit dijalog koji će rezultirati konkretnim i provedivim politikama.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc