Nikola Puzigaća
BANjALUKA - Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH u otvorenom pismo ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću ukazuju na kršenje osnovnih ljudskih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj kojima su bespravno oduzeta prava na povrat njihove imovine, te stanarska, penziona i radna prava u toj zemlji.

Predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća rekao je Srni da je u Hrvatskoj na nezakonit i diskriminatorski način za oko 50.000 srpskih porodica oduzeto stanarsko pravo.

"U Hrvatskoj je bez ikakvog razloga i povoda miniranjem i paljenjem uništeno više od 40.000 srpskih kuća i okućnica, dok za oko 15.000 predratnih penzionera nikada nije isplaćena naknada za obustavljanje isplate penzija", istakao je Puzigaća.

On je rekao da Hrvatska nije izmirila potraživanja za više od 10.000 srpskih prijeratnih deviznih štediša kod Jugobanke - glavne filijale Zagreb, Rijeka i Split, čije se ukupno potraživanje prikriva kao državna tajna.

Prema njegovim riječima, Hrvatska nije priznala pravo na učešće u privatizaciji državnih preduzeća za više od 200.000 Srba koji su imali pravo na prihod u postupku privatizacije po osnovu tekućeg i minulog rada.

Puzigaća navodi da Hrvatska nije priznala prava za više od 5.000 ljudi koji su koristili razne vidove novčanih primanja po osnovu socijalnog osiguranja, invalidnine, invalidski dodaci, naknade ličnog dohotka po osnovu invaliditeta i borački dodaci.

On je rekao da je u Hrvatskoj za više od 20.000 Srba za njihovu imovinu u prosjeku isplaćivano ili davano svega 30 odsto realne vrijednosti imovine, bilo da je kupac bila Hrvatska direktno ili je vršena zamjena nekretnina.

Puzigaća dodaje da je Udruženje zamolilo Dačića, da u skladu sa raspoloživim vremenom i obavezama primi delegaciju Udruženja koja će ga pobliže upoznati sa ovom problematikom.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc