sastanak nestali suza
ZAGREB - Prvi put su predstavnici Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" pozvani u zvaničnu delegaciju predsednika Republike Srbije, koja je bila u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj. Predsednica Udruženja, Dragana Đukić, prisustvovala je sastanku čija su tema bile nestale osobe i prava manjina.

Predstavljajući udruženje, Đukićeva je istakla podatke o nestalima koji se nalaze u bazi udruženja, pozivajući nadležne Komisije da sve nesuglasice rešavaju na biletarnom nivou kako ne bi dodatno povređivali porodice svojim prekidom saradnje. Pozvala je i na ekshumiranje poznatih grobnih mesta, kao i na to da se iznađe metoda ubrzanja procesa identifikacije više od 900 posmrtnih ostataka koji su pohranjeni u mrtvačnicama.

Delegacija Srbije je predala destak paketa dokumenata o nestalim Srbima iz opštine Dvor na Uni kao i konkretne podatke za troje nestalih, što bi trebalo da dovede do njihove skorije identifikacije. Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izrazili su dobru volju za rešavanje pitanja nestalih.

Predsednik Srbije je na kraju pozvao predstavnike hrvatskih porodica na sastanak naredne nedelje što bi trebalo da predstavlja početak intezivnijeg rada na ovom pitanju.

U nastavku sastanka, predsednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac, naveo je sve probleme sa kojima se godinama suočavaju Srbi u Hrvatskoj: od nedostatka struje i vode do prava na jezik, pismo i ostalih osnovnih ljudskih prava.

Sutradan je predsednik Vučić posetio Srbe u Vrginmostu gde su mu predstavili probleme sa kojima se suočavaju i pokrenuto je rešavanje nekoliko pojedinačnih zahteva. Obišao je srpsku porodicu Lapčević sa troje dece kao i osnovnu školu „Gvozd“ gde je donirao računare. Zvanična poseta se završila prisustvom cele delegacije na Trećoj velikoj Skupštini Srpskog narodnog Vijeća u zagrebačkoj dvorani Lisinski.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc