dodik karlovac
KARLOVAC - Nakon predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, jučer je u Hrvatsku stigao i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i to u Karlovac i Karlovačku županiju. Njegov dolazak iznenadio je i hrvatske medije jer o njemu nisu bili obaviješteni, a uz banjalučku televiziju medijski ga je uspio popratiti jedino RTL.

– S obzirom na to bio privatan i neslužben posjet, mi nismo o Dodikovu posjetu episkopu Gerasimu i obilasku gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim. Međutim, kad je došao Dodik, vidjeli smo i sami bili iznenađeni da su se u Donjem Budačkom pojavili i novinari s banjolučke televizije, a uz njih pojavili su se i neki drugi, ali napominjem da mi nismo zvali nikoga od medija s obzirom na to da je bila riječ o privatnom posjetu, rekao je starješina hrama sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić za HINA-u, koju prenosi portal Index.hr. Kako je dodao, do posjeta je došlo na temelju tradicije i prijateljstva s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim je došao proslaviti krsnu slavu sv. Trifuna.

UMIRUJUĆI TONOVI MANDIĆA I JELIĆA

– Nisam bio upoznat s njegovim dolaskom, iz izvješća u medijima sam vidio da je posjet bio duhovnog i privatnog karaktera tako da ne vidim tu problem što nas nisu obavijestili. S obzirom na duhovnu prirodu posjeta, nisam baš razumio njegovu izjavu oko potrebe ispričavanja, čini mi se da to ne korespondira jedno s drugim, rekao je za KAportal gradonačelnik Damir Mandić zamoljen za komentar Dodikovog posjeta Karlovcu.

Kako je dodao, narodi na ovim prostorima, odnosno mi u Hrvatskoj pokazujemo da smo utemeljeni na demokratskim vrijednostima kao moderna demokratska država i smatram da svi trebaju ići za tim da narodi trebaju graditelje svoje budućnosti, a ne razgraditelje. Napomenuo je kako sa SPC-om i vladikom Gerasimom Grad Karlovac ima redovnu komunikaciju.

– Nedavno, za 10. obljetnicu obnove hrama sv. Nikole, župan i ja smo bili na liturgiji, ne samo protokolarno nego i na ljudskoj, duhovnoj razini i tada sam imao sastanak s vladikom, ta je komunikacija redovna, kaže Mandić.

Umirujuće poruke uputio je i župan Damir Jelić. Posjet kao podršku vjerskoj zajednici smatra afirmativnim te kaže kako se nada da će, “uz moralnu podršku, koja je uvijek dobro došla, nešto biti i financijske strane, da bude neke koristi našim pravoslavcima”.

DODIKOV DOLAZAK ZA BRANITELJE – PROVOKACIJA

– Nerado komentiram izjave drugih, pogotovo ne iz druge ruke. Nisam radio analize, mi smo u našem poslu “407 za 047” i to je najznačajnije. A ako već inzistirate, mislim da je najbolje da citiram Gibonnija, on je to najbolje izrekao: Teško je reći oprosti, kaže Jelić.

Za razliku od Mandića i Jelića, Dodikov posjet Karlovcu baš i nije tako “sjeo” predstavnicima hrvatskih branitelja.

– Posebno je iritantno za hrvatske branitelje, da predstavnik jedne tvorevine čiji temelj stvaranja je bio evidentni zločin i genocid, nenajavljen šeta Hrvatskom,a koju su hrvatski branitelji svojom žrtvom obranili od takovih agresora i još k tome taj Dodik bulazni o potrebi isprike Hrvata njima i Srbiji, a još i javno naoružava svoje pripadnike stvarajući i u BiH nemir, kaže nam Ivo Benić, predsjednik županijskog Zbora udruga ratnih postrojbi Domovinskog rata.

Kaže da su hrvatski branitelji zgroženi su i ogorčeni tim dolaskom i drže to još jednom provokacijom nakon nedavnog dolaska predsjednika Republike Srbije Vučića i njegove nediplomatske retorike.

– Kako ove provokacije unose nemir, ljutnju i tugu kod hrvatskih branitelja, posebno obitelji i roditelja poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, tražimo od nadležnih tijela Republika Hrvatske da protiv takvih provokatora i provokativnih izjava poduzmu sve zakonske mjere i pokrenu diplomatsku aktivnost da se spriječi daljnje dolijevanje ulja na vatru hrvatskih branitelja, navodi još Benić.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc