snv
ZAGREB - Prava i položaj Srba u Hrvatskoj nisu bitnije promenjeni od 2013. godine, a za sporost, odlaganje pa i zanemarivanje u njihovom ostvarivanju odgovorne su državne institucije, konstatovalo je nedavno Srpsko narodno vijeće.

SNV je stoga usvojio Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, koja je objavljena na sajtu te organizacije.

U Izjavi, objavljenoj na sajtu SNV-a, istaknuto je da je položaj Srba u Hrvatskoj u nizu aspekata i unazađen, što se posebno odnosi na nivo tolerancije i seta prava koja su se počela ostvarivati za vreme ulaska u Evropsku uniju.

Dodaje se da se pokušava narušiti čak i položaj koji je osiguran međunarodnim sporazumima, poput Erdutskog sporazuma i Pisma namere, Ustavom, te Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima.

JANDROKOVIĆ: PARLAMENT ODLUČUJE O ZAHTEVIMA

Pedsednik Hvatskog sabora Goran Jandroković je, povodom zaključaka Srpskog narodnog veća, rekao da će o tome odlučivati parlament.

"Oni mogu slati zahteve kakve žele, ali parlamentarna većina će odlučiti o tome što je ispravno, a šta ne", rekao je Jandroković za HRT.

U 13 tačaka predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ne vidi ništa što već, kako tvrdi, nije regulisano postojećim zakonima.

"Postoje zakoni, postoje mere koje je donela hrvatska vlada. Treba se držati onoga što je dogovoreno, treba se držati zakona i prava koja imaju manjine u Hrvatskoj i to je rešenje", precizrao je Jandroković.
Iz tih razloga, SNV ističe da u narednom periodu predstoji borba za ostvarenje 13 ciljeva navedenih u tom dokumentu:

1. Zbog netolerancije i govora mržnje prema Srbima, koji su izvor straha i asimilacije pripadnika srpske zajednice, u narednom četvorogodišnjem periodu potrebno je boriti se za toleranciju, nediskriminaciju i posebno protiv govora mržnje.

2. Potrebno je raditi na osiguravanju nesmetanog povratka izbeglica, kojih je još registrovanih oko 19 hiljada u Srbiji, na zaštiti prava na obnovu u ratu razorenih i uništenih kuća, stambenom zbrinjavanju za one koji su ostali bez stanarskih prava.

3. Utvrditi sudbine nestalih i ubijenih Srba, identifikovati ih i obeležiti mesta stradanja, kao i omogućiti nesmetano sećanje na njihova stradanja.

4. SNV traži da se izvrše obaveze prema međunarodnom i domaćem pravu, odnosno da procesuiranja za ratne zločine počinjene prema Srbima za vreme rata, posebno u toku i nakon "Bljeska" i "Oluje" ne budu retka, selektivna, te da se ne odvijaju po posebnim kriterijumima.

5. Zatraženo je od Hrvatske da konačno donese programski i zakonski okvir za razvojnu politiku povratničkih sredina, obnovu komunalne i socijalne infrastrukture i dodaje se da je neophodno da se u cilju zaštite vlasništva formira zemljišno-šumski fond, što uključuje sređivanje zemljišnih knjiga, zaštitu zemljišta i šuma.

6. Zbog toga što su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, SNV očekuje i traži od Vlade i nadležnih institucija da zaustave taj trend i da u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim obavezama, počnu aktivno da sprovode politiku zapošljavanja pripadnika srpske zajednice.

7. Očekuje se dosledno sprovođenje prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, te nesmetana službena upotrebu jezika i pisma.

8. Navedeno je da medijske institucije u Hrvatskoj trebaju biti unapređene u tri smera, i to da bi HRT trebala u sklopu svojih programa aktivno i pozitivno da prati aktivnost srpskih institucija i izveštava o problemima Srba, zatim osnovati redakciju manjinskog programa na HRT-u, te da srpske organizacije osnuju i vlastiti radijski servis, a da Hrvatska to aktivno pomogne.

9. Zatraženo je da se obnovi kulturna baštine, kako crkvena tako i svetovne, posebno ona koja podseća na prisilnu asimilaciju, proterivanja i masovna istrebljenja počinjena prema Srbima u NDH.

10. Očekuje se da, u skladu sa odredbama Ustava, mišljenjem Venecijanske komisije i mišljenjem Ustavnog suda, se pronađe rešenje i donesu propisi koji će omogućiti slobodno i nesmetano ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina.

11. Potrebno je vratiti Srbima pravo na svoju istoriju, kao delu nacionalne istorije Hrvatske, što treba biti vidljivo u obrazovanju, medijima, politici sećanja i muzejima

12. Institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu sa Erdutskim sporazumom i Pismom namjera, a u što skorije vreme treba završiti povratak imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SPD "Privrednik".

13. Kao poslednji cilj istaknuto je da je od ogromne važnosti trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije te evropska integracija zemalja prostora bivše Jugoslavije, posebno Srbije, kao pretpostavke stabilnosti i napretka.

Na kraju Izjave, navodi se da Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tesno sarađivati na realizaciji ciljeva ove Izjave sa samim Vijećem, sa izabranim predstavnicima Srba i njihovim organizacijama, te da će tako stvoriti pretpostavke za nesmetano ostvarivanje prava i afirmiran položaj Srba u Republici Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc