Pupovac
ZAGREB
- Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SNV-a Milorad Pupovac kaže da je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, a najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma.

Milorad Pupovac je, kao gost na tribini koju je organizovalo sarajevsko srpsko kulturno-prosvetno udruženje "Prosvjeta", govorio o položaju Srba u Hrvatskoj, istakavši da je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje, prenosi Hina.

"Čuvamo ono što smo postigli i istovremeno se suprotstavljamo onome što ugrožava postignuto i nastojimo ići dalje", ukazao je Pupovac, pojašnjavajući da je fokus na razvoju i jačanju institucija važnih za Srbe, ali i na saradnji s hrvatskom vladom.

Pupovac je naveo da su "turbulencije koje su zahvatile Hrvatsku od 2013. do 2017. još latentno prisutne".

Sve je povezao s oslobađajućom presudom dvojici generala 2012, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju da je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promenama, navodi hrvatska agencija.

"Počinje rasti i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj koji, naravno, nije plitko posađen", rekao je Pupovac.

Pupovčeve ocene su odjek ocena SNV-a u izjavi od prošle nedelje da položaj Srba u Hrvatskoj u proteklih pet godina nije unapređen nego unazađen, te zahteva da institucije srpske zajednice moraju dobiti status manjinskih samouprava, da Srbi budu više zastupljeni u državnim i javnim službama i da se osigura ostvarivanje prava na jezik, pismo i obrazovanje, zaključuje Hina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc