20 godina Udruženja – antifašisti Karlovca
20 godina Udruženja – antifašisti Karlovca
KARLOVAC
- Miroslav Delić, dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika Udruženja antifašista Karlovca, jednoglasno je izabran za novog predsjednika na mandat od četiri godine. Izbornoj skupštini prisustvovali su bivši predsjednik Ivo Josipović te trojica partizanskih veterana Dušan Dujo Krivokuća (93), Mile Matijević (94) i Janko Sopčić (96). U članstvo je primljeno deset mlađih članova.

- U Karlovcu nismo imali financijsku i moralnu potporu koju daju mnogi gradovi kod obilježavanja obljetnica iz NOB-a, sukladno Konvenciji o antifašizmu koju je donio Hrvatski sabor. Zasmetalo nam je preimenovanje Trga Josipa Broza Tita, nezadovoljni smo što se u Park heroja kod kina Edison ne vraćaju biste narodnih heroja, što na pročelje stare bolnice na Dubovcu ne dopuštaju postaviti spomen ploču u znak sjećanja na akciju Vece Holjevca 1941. godine, što se nikako ne obnavljaju srušeni antifašistički i partizanski spomenici, što nisu sudski procesuirani rušitelji centralnog karlovačkog antifašističkog spomenika kao i oni koji su minirali više stotina raznih objekata u Karlovcu - rekao je novi predsjednik Delić.

Ove godine antifašisti će obilježiti 20. godišnjicu formiranja Udruženja, a jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se za ovogodišnje priznanje Karlovačke županije posthumno predloži nedavno preminuli osnivač antifašista Martin Jendrašic.

- Ne vrednuje se činjenica da je upravo NOB hrvatski narod stavila na stranu pobjednika, distancirala ga od fašizma i onih koji su mu služili, ovdje u prvom redu mislim na ustaški režim. Danas imate vrlo jaku struju u politici, crkvenim i kulturnim redovima koji žele reći da je crno bilo bijelo, a bijelo crno. To nije dobro za hrvatsko društvo i nama taj račun već stiže: ugled zemlje nije osobito velik, a jedan argument zašto uvijek nismo na najboljem glasu je upravo koketiranje s profašističkim režimom od 1941. do 1945. godine. Uspjeh NOB-a ne bi bio moguć bez bratstva hrvatskog i srpskog naroda, ali i drugih naroda bivše Jugoslavije - rekao je Ivo Josipović.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc