kolinda udruzenja nestalih
ZAGREB
- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete Zagrebu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije hrvatske predsednice, glavna tema sastanka bilo je pitanje rešavanja sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba u toj zemlji.

"Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar Kitarović istakla je snažnu podršku Hrvatske i istrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja. Rekla je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje, te da veruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak", navodi se u saopštenju.

Pored Grabar Kitarovićeve, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici bezbednosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

U saopštenju se dodaje da je ambasada izvestila hrvatsku predsednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

Tokom razgovora je naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak kako bi se neizvesnost porodica privela kraju, ističe se u saopštenju.

SUČIĆ: SPREMNOST NA KONTINUIRANU SARADNJU

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić preneo je šta je do sada učinjeno, te je istakao spremnost na kontinuiranu saradnju o pitanjima koja su izneli predstavnici udruženja nestalih, dodaje se u saopštenju, prenela je Hina.

Ranije ove sedmice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine, rekla je tada novinarima u Beogradu predsednica Saveza udruženja porodica nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Do susreta Vučića sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih došlo je neposredno nakon što je predsednik Srbije boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj na poziv hrvatske koleginice.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc