Savo Štrbac
BEOGRAD
-  Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da posljednje podizanje optužnice protiv 22 Srbina za ratne zločine u hrvatskim selima Četekovac, Balinci i Čojlug govori da su Hrvati intenzivirali procesuiranje Srba i bivših pripadnika JNA, kako bi opravdali svoju tezu o agresiji na Hrvatsku.

“Čini mi se da je ponovo pojačano procesuiranje Srba u Hrvatskoj. Hrvati rade na ovim procesuiranjima jače i žešće nego neposredno poslije rata, otvaraju nove istrage, a stare istrage prelaze u optužnice”, rekao je Štrbac za Srnu.

On je napomenuo da su od novembra prošle godine do kraja februara ove godine procesuirana 32 Srbina, što sa ovih posljednjih 22 iznosi više od 50 procesuiranih za nekoliko mjeseci.

“Procesuirajući što više Srba i pripadnika JNA, Hrvati dokazuju tezu da su Srbi i JNA izvršili agresiju na njih. Što više procesuiraju za ratne zločine, čini im se da je vjerodostojnija njihova teza da je neko izvršio agresiju na njih, da su Srbi rođeni u Hrvatskoj agresori”, rekao je Štrbac.

Govoreći o posljednjoj optužnici protiv 22 Srbina za Četekovac, Balince i Čojlug, on je rekao da je davno otvorena istraga za ova tri hrvatska sela, te da su se u njoj pominjala imena komandanata lokalnih teritorijalnih odbrana Borivoja Lukića, Borivoja Radosavljevića, kao i Radojka Bojičića, Dragomira Keleuva, Save Tanovića i drugih.

On je naveo da je bilo i stotine imena procesuiranih Srba za taj slučaj, te da se taj broj godinama smanjivao na više od 40 osumnjičenih, da bi sada spao na 22.

Štrbac je rekao da sve upućuje da su ljudi u ova tri hrvatska sela stradali, ali da mu nije poznato da li je bila u pitanju borba jednih protiv drugih, pošto su se borila hrvatska protiv srpskih sela, pucali su jedni na druge, a potom išli u “čišćenje terena”.

“Nadam se da će uskoro biti i poznata imena iz optužnice. Mislim da je optužnica podignuta za sve u odsustvu i da će im uskoro biti dostavljena, ako su u Srbiji. Tada ćemo znati imena”, dodao je Štrbac.

On je podsjetio da se na hrvatskom spisku iz 2013. godine nalazi 1.577 procesuiranih Srba, od čega 595 osuđena, 654 pod optužbom, a 328 pod istragom, te da tome treba dodati najmanje 200 lica koja su procesuirana u nekoliko posljednjih godina.

Tužilaštvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv 22 Srba, zbog navodno počinjenih ratnih zločina na području Balinaca, Četekovca i Čojluga 4. septembra 1991. godine, odnosno ubistva 22 Hrvata, od čega 20 civila i dva ratna zarobljenika.

Optužnicom se terete da su osmorica kao komandanti, kako se navodi, paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva, naređivali ostalim optuženim, koji su im bili podređeni, da zlostavljaju, tuku i ubijaju hrvatske civile, da ih nezakonito uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, da pljačkaju civilno stanovništvo, te da ruše i pale kuće i privredne objekte Hrvata.

Neki od optuženih se terete da su i lično učestvovali u mučenjima i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc