godisnjica karlovacke brigade
KARLOVAC - Udruženja antifašista Karlovačke županije, Karlovca i Ozlja obilježili su 74. godišnjicu formiranja Karlovačke udarne brigade u Svetičkom Hrašću kraj Ozlja. Ova je brigada je 6. maja 1945. godine prva ušla u oslobođeni Karlovac pod vodstvom generala Borisa Boce Balaša, preko srušenog mosta u gradskoj četvrti Banija, nakon što su u silovitom udaru, Druga i Treća Armija JNA oslobodile Dugu Resu, Ozalj, Karlovac i okolna mjesta. Nakon oslobođenja šireg karlovačkog područja, Karlovačka udarna brigada nastavila je prema Zagrebu koji je oslobođen 8. maja 1945.

- Ovom prilikom odajemo počast za 337 poginulih, 422 ranjena i 107 nestalih boraca, što za jedno relativno kratko vrijeme borbi s neprijateljem od 5. marta 1944. do 15. maja 1945. godine, predstavlja goleme žrtve koje je Karlovačka udarna brigada dala za oslobođenje naroda od svirepog fašističkog neprijatelja. Ujutro, 5. ožujka 1944. godine, po hladnom vremenu i dubokom snijegu, u vojničkom redu postrojila se čitava brigada na malom platou usred sela Hrašće. Na dan formiranja Karlovačka brigada imala je 640 boraca svrstanih u četiri bataljona - kazao je Miroslav Delić, predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc