jasenovac
JASENOVAC - I ove godine kao i prošle godine održat će se komemorativni skupovi u različito vrijeme i druge dane, svako za sebe. Podijeljenost u hrvatskom društvu dovela je do organizovanja više odvojenih komemoracija. Za sada najavljene:

Židovska Općina ima komemorativni skup 15.04.2018 u Jasenovcu.,
SNV i Antifašisti imaju zakazanu komemoraciju za 21.04.2018 u Jasenovcu.,
Državna komemoracija (Vlada i Sabor RH) zakazana za 22.04.2018 u Jasenovcu.,
SPC planira liturgiju u Mlaki 22.04.2018. ako bude prohodan put do Mlake.,

VSNM Hrvatske Dubice i SPCO Kostajničko-Dubičke parohije organizuje parastos za postradale u logoru na Dubičkim krečanama 28.04.2018.,

U Republici Srpskoj u Donoj Gradini organizuje se komemoracija i parastos za postradele u Jasenovcu i na stratištu u D.Gradini 15.04.2018.

Romske zajednice organizuju komemoraciju u Uštici, nije određen datum.

Komemoracije / pomeni vezeni su za datum 22.04.1945. kada je grupa logoraša uspjela da se spasi bijegom iz logora. Prilikom proboja iz logora nastradali su mnogobrojni logoraši.

Potrebno je da se sjetimo pobijenih u Jasenovcu i ostalim logorima i stratištima u II svjetskom ratu. Pogotovo sada kada se od pojedinaca i grupa pokušava prikazati ustaški pokret kao pozitivan i državotvoran. Stravičan zločin u Jasenovcu je najveći problem u procesu rehabilitacije ustaškog pokreta te se zločin planira pripisati „divljim“ ustašama.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc