jaseonovac
JASENOVAC
- U Jasenovcu je održana centralna državna komemoracija žrtvama najvećeg ustaškog koncentracionog logora. Komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja, zbog neodlučnosti zvaničnog Zagreba da se obračuna sa korišćenjem ustaških simbola.

Državnu komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu predvodio je predsednik Sabora Gordan Jandroković, a prisustvovao je i premijer Andrej Plenković.

Hrvatski mediji navode da je reč o malobrojnoj koloni i procenjuju da je reč o između 200 i 300 ljudi.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetio je obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde je, sa sveštenstvom, služio molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Liturgiji su prisustvovali ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Državna komemoracija u Jasenovcu je treće ovogodišnje okupljanje u ovom spomen-parku.

Predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj su poštu žrtvama odali u petak prošle nedelje, a predstavnici Srba i antifašita su komemoraciju održali juče.

Njima se priključila delegacija najuticajnije opozicione partije SDP, koju je predvodio predsednik Davor Bernardić.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen-parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni".

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

Tako su i svi hrvatski mediji koji prate državnu komemoraciju javili da srpski ministar odbrane ne prisustvuje današnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

Navode, takođe, da niko od srpskih zvaničnika ne prisustvuje molitvenoj liturgiji i komemoraciji u obližnjoj Mlaki, povodom 73. godišnjice proboja u tom najvećem ustaškom logoru tokom Drugog svetskog rata.

U Jasenovcu danas nije održan skup, koji je ranije najavio Dražen Keleminec, predsednik ultradesne Autohtone Hrvatske stranke prava.

UHAPŠEN DRAŽEN KELEMINEC

Uoči državne komemoracije u Jasenovcu pripadnici HOS-a razvili su zastavu sa pozdravom "Za dom spremni", prenosi hrvatski portal "Index.hr". Policija sprečila jednog od vođa ekstremnih desničara, Dražena Kelemineca, da održi skup u Jasenovcu.

Prema pisanju portala Index.hr, dvojica muškaraca koji su se, kako se navodi, predstavili kao HOS-ovci, su u mestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a (Hrvatske obrambene snage).

Inače ta zastava, uz dozvolu hrvatske države, ima pozdrav "za dom spremni" u sklopu svog grba.

Hrvatski portal je ovu vest objavio s posebnim objašnjenjem, umetnutim u zagradu, da se incident nije dogodio u samom Spomen-parku, već u mestu Jasenovac.

Nakon incidenta, hrvatska policija je saopštila da nisu "evidentirali događaj tokom kojeg bi bila razvijena zastava HOS-a" i da će povodom fotografije objavljene u medijima proveriti sve okolnosti u kojima je ona nastala.

Predsednik ekstremno desničarske Autohtone-Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec je sa još devet istomišljenika, u dva automobila, krenuo prema Jasenovcu, ali tamo nisu stigli, jer ih je policija zaustavila u mestu Uštica koje se nalazi u opštini Jasenovac.

Kad ih je policija zaustavila, Keleminec je počeo da vređa i omalovažava policajce, pa je uhapšen.

Policija je prilikom hapšenja primenila silu, nakon čega je Keleminec uz optužni predlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira odveden u nadležni prekršajni sud.

Kako navodi portal Index.hr, Keleminec i njegovi crnokošuljaši planirali su da izvedu "performans" u Jasenovcu, gde je danas održana državna komemoracija za žrtve zloglasnog ustaškog logora smrti, bez prisustva predstavnika Srba i Jevreja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc