patrijarh irinej mlaka
MLAKA - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka, u opštini Jasenovac.

Patrijarh Irinej je prethodno služio Svetu arhijerejsku lirugiju.

Patrijarh je poručio da srpski narod ne smije zaboraviti svoje žrtve, među kojima je više od 20.000 ubijene djece u Mlaki i ustaškom sistemu logora Jasenovac, ali da hrišćanski narod mora praštati.

– Ovdje su ubijani najneviniji – djeca. Ovo je sveta zemlja natopljena krvlju Svetih mučenika jasenovačkih – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je istakao da je za srpski narod važno što je hram u Mlaki vaskrsao.

– Zato se Srbi sa ovog područja trebaju vratiti na svetu zemlju, u vjekovna ognjišta – dodao je.

On je podsjetio da su u 20. vijeku, vremenu nauke i razvoja, stradali Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti iz drugih naroda, a na najsvirepiji način su ubijana djeca i žene.

– Možemo samo zamisliti kako je bilo kada izmučena djeca prizivaju roditelje, a bezdušni čovjek im sječe glave, vadi oči i muči ih – kaže patrijarh Irinej.

Patrijarh je naglasio da će Bog suditi onima koji su počinili zvjersva.

– Krvnički su ubijani i članovi porodice Tesla. Naša stratišta se nalaze svuda i zato naše žrtve ne smiju biti zaboravljene – rekao je patrijarh Irinej.

Molitvenom sjećanju na obilježavanje 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša i osvećenju hrama prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Molitvenom sjećanju prisustvovao je i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Milenko Ristić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, te veliki broj vjernika.

U Jasenovcu se danas održala službena komemoracija Hrvatske na kojoj treću godinu zaredom nema predstavnika jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašista Hrvatske počast žrtvama odali su juče.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc