mp
Hrvatska država ima pravo da žali žrtve, ali ne i da veliča zločince
Hrvatska država ima pravo da žali žrtve, ali ne i da veliča zločince
ZAGREB - Niko se ne može protiviti komemoraciji žrtvama, ali ona se mora razdvojiti od slavljenja ustaškog režima, ideologije i njihovih zločina. Ne sme se više dozvoliti stvaranje i gajenje ustaškog mita u Blajburgu.

Ovako, u razgovoru za "Večernje Novosti", Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, komentariše skup u Blajburgu koji je i ove godine prošao u znaku zlokobne ustaške ikonografije. Pupovac kao dobru stvar ističe to što je ove godine prvi put bilo reakcija Austrije, Slovenije, Italije i Katoličke crkve:

- Evropa je napravila prvi korak, ali to nije dovoljno. A hrvatska država će, tek kada žaljenje za žrtvama razdvoji od veličanja ustaštva, pokazati da joj je zaista stalo do njene antifašističke tradicije.

Očekujete li dalje zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske?

- Ako dve države ne budu znale kako će se nositi sa zločinima iz devedesetih i strahotama Drugog svetskog rata, da osude aktere koji su do toga doveli, onda srpsko-hrvatski odnosi ne mogu imati dobru perspektivu.

Bićemo žrtve ratnih prilika i povod za zabrinutost Evrope i međunarodne zajednice. Nismo daleko od toga da se začuju zvona za uzbunu.

Šta kažete za odluku Zagreba da srpskom ministru Aleksandru Vulinu zabrani ulazak u Hrvatsku?

- Ne mislim da politike dveju zemalja treba da se završavaju takvom vrstom odluka. Kad su u pitanju Jasenovac i stradanja u Drugom svetskom ratu, o tome mora da se razgovara. Jasenovac se pretvara u ozbiljan predmet sukobljavanja, kao krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a to se nije dobro završilo po ovdašnje Srbe.

Kako se ove međudržavne varnice odražavaju na život Srba u Hrvatskoj?

- Ako nema dijaloga i saradnje, mnogi ljudi trpe, jer se ne rešavaju pitanja izbeglih i povratnika, koja se tiču pravne sigurnosti, imovine, finansija, penzija... Stvara se i prostor za ekstremizam, što ugrožava osećaj slobode i sigurnosti.

Da li mislite da predsednici Vučić i Kolinda Grabar Kitarović mogu da vrate odnose na pravi kolosek?

- U Beogradu postoji jedinstven stav oko politike, a u Zagrebu nije baš tako. Treba i Vlada i Sabor da daju doprinos u popravljanju odnosa. To ne može biti brzo, i biće potrebni meseci da se obnovi dijalog.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc