petrova gora proboj
PETROVA GORA
- Kod devastiranog spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH obilježena je 76. godišnjica proboja partizana i civila iz ustaškog obruča. ‘Kordun je u ratu imao 30.000 žrtava, od toga 6000 djece’, pročitala je voditeljica programa koja je potom pozdravila prisutne. Među njima je prvi put nakon dugo godina bio i izaslanik Vlade RH i Sabora, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Nakon polaganja vijenaca na kripti ispred spomenika, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je u svom govoru naglasio da je NDH od osnutka 10. april 1941. pokazala svoju prirodu, ciljeve i sredstva: istrebljenje Srba, Židova i Roma, kao i zatiranje antifašista, pripadnika hrvatskog naroda.

- Duga bi bila lista zločina jer su nakon formiranja NDH osnovani logori Danica, Jadovno, Slavonska Požega, Jasenovac i mnogi drugi. Što je ljudima preostalo nego da se priključe antifašističkom pokretu i da brane goli život, da stanu uz one koji su bili spremni i sami ginuti da bi branili živote, kuće i slobodu onih koji su bili druge vjere, nacije i političkih uvjerenja. To je bio antifašizam i to treba ponavljati - rekao je Pupovac, dodajući da ‘ima mnogih koji to negiraju ili koji ne znaju što je antifašizam’.

- Antifašizam je borba protiv rasnih zakona i politika koje žele stvarati državu na konceptu istrebljivanja drugih naroda i vjera, borba protiv imperijalnih politika koje druge narode smatraju drugorazrednim, kao što su nacisti smatrali Slavene, Židove i Rome. Taj antifašizam se treba prepoznati u svakom trenutku i na svakom mjestu u našoj zemlji i djecu o tome treba podučavati. Da li je to moguće raditi samo na ovakvim skupovima, skupovima sjećanja i otimanja od zaborava? Država to može, treba i mora raditi kroz svoje kulturne obrazovne i pravne programe - rekao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik.

Rekavši da je Bakićev spomenik jedan od najljepših spomenika antifašističkom ustanku uz onaj srušeni u Kamenskoj, Pupovac se zapitao je li itko odgovarao za to što je on 1990-ih miniran i srušen.

- Je li tko odgovarao za repetitor HRT-a na spomeniku? Što kad bismo pozvali ljude da ne plaćaju TV pretplatu dok repetitor ne ukloni i da ne plaćaju one koji vrijeđaju i potcjenjuju? Da netko skrnavi spomenik iz nekih drugih razdoblja, digla bi se cijela zemlja - rekao je.- Važno je da nastavimo slati jasne poruke što su antifašističke vrijednosti u današnjem svijetu, što su bile u Drugom svjetskom ratu i kako da se spoje u jedno i postanu snaga, jer onih koji to žele zatrti i zaboraviti i onih koji veličaju poražene ideologije ima sve više. Ne samo zbog naroda koji živi ovdje, nego zbog cijele zemlje treba učiniti sve da antifašizam i partizanska borba dobiju mjesto koje im pripada i koje im samo bezumni ljudi i sljedbenici poraženih 1945. žele negirati.

Pupovac se zapitao hoće li antifašisti uskoro djelovati u ilegali.

- Ima onih koji bi to htjeli, koji pišu ‘Smrt antifašizmu’ i koji bi htjeli da antifašizam bude nelegalan, a antifašisti i partizanski pokret budu prikazani kao zločinci. Tome treba reći jasno i glasno ‘ne’ - naglasio je Pupovac, zahvalivši svima koji sprečavaju propadanje spomenika u Karlovačkoj županiji i bore se da Bakićev spomenik i obližnja partizanska bolnica dobiju zasluženi status.

Ratimir Bošnjak, izaslanik predsjednika SABA-e i predsjednik ZABA-e Karlovačke županije, rekao je da je proboj na Biljegu bio reakcija na višemjesečno proganjanje, ubijanje i odvođenje stanovništva Korduna u logore smrti.

- Kako je moguće da još nitko nije odgovarao za preko 3000 porušenih spomenika slavne antifašističke borbe, da vlasti u Zagrebu i Karlovcu uklanjaju s trgove ime maršala Tita, dok ustaški pozdrav dobiva pravo legalnosti odlukom jednog vladinog povjerenstva. Do kada će vlasti RH mlade naraštaje odgajati na lažima iskrivljene povijesti, vjerskog fanatizma i na mržnji prema antifašistima i ostalim demokratski orijentiranim snagama - upitao je Bošnjak.

Podsjetio je da su antifašistička udruženja ostala bez sredstava za rad, prostora i podrške službene politike. Pozvao je Vladu, Sabor i ostala tijela državne vlasti da ‘promijene retrogradnu politiku u modernu, narodnu demokraciju dostupnu svima, a ne samo odabranoj eliti reakcionarnih profašističkih grupa’.

- Hrvatska bez promjene te retrogradne politike neće preživjeti, a političari i dalje neće željeti vidjeti stvarne razloge odlaska mladih iz Hrvatske - rekao je Bošnjak.

petrova gora
Nikola Trbojević, predsjednik antifašista u Vojniću, podsjetio je na uspjeha partizana, među kojima i oslobađanje Vojnića u januaru 1942. godine, zbog čega je pokrenuta ofenziva koja je trebala skršiti otpor.

- Proboj je izvršen na dva mjesta: prema Biljegu i prema Kladuši, pri čemu su ustaše ubili oko 3000 onih koji su ostali, a hiljade otpremili u Jasenovac - rekao je Trbojević, ističući da Petrova gora stoji rame uz rame s Kozarom, Zelengorom, Užičkom republikom …

- Temelj hrvatske državnosti udaren je ovdje i na zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom. Nakon rata su nam političari pričali zanosne priče dok se nisu utopili u svojim nacionalizmima, zaboravivši prošlost. Komunisti su otišli, neofašisti mijenjaju povijest, a narod samo gleda. Mi s Petrove gore vidimo Zagreb, ali Zagreb ne vidi nas. Spomenici pokazuju stanje stvari u društvu, ali mi ćemo dolaziti obilježavati dok imamo snage - rekao je Trbojević.

U popratnom programu nastupili su folkloraši pododbora Prosvjete iz Malog Gradca i Vojnića, kao i KUD Tono Hrovat iz Velike Kladuše, odakle je stiglo mnogo gostiju i prijatelja.

- Dolazimo svake godine da gajimo tradicije iz NOB-a i potvrđujemo zajednički život jer su i mnogi naši Kladuščani dali svoje živote u proboju obruča na Petrovoj gori - rekao nam je Sulejman Muhamedagić, predsjednik udruženja antifašista i boraca NOR-a Velike Kladuše, ističući da je u Kladuši 61 borac bio nosilac partizanske spomenice.

- Mi nikad nismo bili razdvojeni od Korduna i Banije s kojim imamo mnogo toga zajedničkog. Zbog toga posjećujemo Banski Grabovac, Partizansku Drežnicu, Vojnić, Abez… Mlade ljude su pokupile stranke, a bilo bi mi drago da na takvim događanjima ima upravo njih jer bi oni trebali biti vaspitani u duhu jugoslovenstva, u duhu bratstva i jedinstva i u duhu slobode - poručio je Muhamedagić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc