heruvim
DALJ
- U Dalju je danas ustoličen novi episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na kojoj je ustoličen novi vladika služio je patrijarh srpski Irinej.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta čestitajući vladici Heruvimu ustoličenje rekao je da je od svoje obnove 1991. godine ova eparhija izložena konstantnim iskušenjima.

"U poslednjem ratu eparhija Osječkopoljska i baranjska pretrpela je velika stradanja. Uništeno je ili oštećeno više od 60 crkvenih objekata", rekao je Linta, navodeći da su u najvećoj meri obnovljeni zahvaljujući naporima pokojnog vladike Lukijana, monaštva i sveštenstva.

"Velika je radost što je na čelo ove eparhije postavljen episkop Heruvim koji je postao i najmlađi vladika u istoriji SPC. On je rođen u Vukovaru i sigurno ima poseban senzibilitet prema svom rodnom kraju. U matici Srbiji uvijek će imati podršku u naporima da naša crkva opstane, a srpski narod ostane na svojim vekovnim ognjištima", naveo je Linta u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc