veternik
Maketa budućeg naselja za izbeglice u Veterniku
Maketa budućeg naselja za izbeglice u Veterniku
VETERNIK
- Potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova, ovih dana su u Novom Sadu stvoreni neophodni uslovi da uskoro počne izgradnje 276 stanova na ranije određenoj lokaciji u Veterniku, namenjenih izbeglima iz Hrvatske i BiH.

To će biti prva faza izgradnje ukupno 422 stana na području grada Novog Sada, u okviru potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, zajedničkog višegodišnjeg projekta Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Ugovor o izgradnji objekta sa 276 stambenih jedinica, vredan je više od 6,3 miliona evra bez PDV. Rang-lista sa 276 kandidata, odnosno izbegličkih porodica koje će ostvariti pravo zakupa, a time i otkupa stanova u Veterniku, objavljena je krajem 2017. Na tom konkursu bilo je 693 prijavljenih, a svi oni koji su se našli "ispod crte" dobili su priliku da konkurišu za nova 152 stana kojlj će u narednoj fazi biti građenlj u Futogu.

Inače, 16. juna je istekao rok za podnošenje prijava za izbor korisnika kojima će u zakup biti dodeljena još 94 stana u Veterniku, čime će biti realizovan i treći novosadski deo regionalnog programa, pišu "Večernje Novosti".

PROGRAM

Regionalni stambeni program ima cilj da obezbedi trajna rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od toga je 16.780 porodica, ili oko 45.000 osoba u Srbiji.

DONATORI

Program se sprovodi uz podršku OEBS i UNHCR, a finansiraju ga EU, kao najveći donator, i SAD, Švajcarska, Norveška i Turska.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc