spomenik u polaci
POLAČA
- U noći između 4. i 5. januara na spomeniku koji je u mjestu Polača kod Knina podignut 1963. godine u znak sjećanja na poginule za vrijeme Drugog svjetskog rata osvanuli su grafiti sa ustaškim simbolom „U“ i krstom iznad slova.

Ovo je uznemirilo rijetke povratnike u ovom poddinarskom mjestu, a posebno radi činjenice da je do ovoga došlo pred pravoslavni Božić, koji predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

"Kakva je ovo poruka i šta ona znači dobro je poznato, jer pod tim znakom nažalost desili su se najveći zločini nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata i na kraju Građanskog rata 1991-1995. usljedilo je i etničko čišćenje u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.  Od progona Srba iz Hrvatske vrši se snažna revizija istorijskih događajha i krivotvorenje realnosti fašističke Nezavisne države Hrvatske. Ovakvo ponašanje izdvaja Hrvatsku od drugih članica EU kada je riječ o rehabilitaciji fašističkog istorijskog naslijeđa. Nažalost, sve aktivnosti koje sprovodi Srpsko narodno vijeće iz Zagreba, koje je koalicioni partner hrvatske vlade nemaju nikakvog efekta. Počinioci ovakvih dijela ostaju neotkriveni što svakako govori da iza toga stoji legitimni organi države." -  kaže Milojko Budimir, predsjednik Udruženje Srba iz Hrvatske.

On dodaje da se u ovakvom stanju ne može se govoriti o povratku jer i oni rijetki koji su se vratili ne osjećaju se sigurnim, ni u danima kada obilježavaju praznik koji bi za sve trebao donijeti mir i slogu.

"Očekujemo da na ovakvo ponašanje reaguje matična država i zaštiti svoje sunarodnike jer od međunarodne zajednice koja primjenjuje dvojna mjerila nemamo se čemu nadati." - zaključuje Budimir.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc