republika srpska
BEOGRAD - Udruženje Srba iz Hrvatske u ime nekoliko stotina hiljada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske, upućuje čestitku povodom 9. januara - Dana Republike Srpske sa željom da Srpska sačuva svoju teritoriju i narod.

Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve one koji u njoj žive. Zahvalni smo narodu Republike Srpske koji nam je pritekao u pomoć u vrijeme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih dijelova BiH morali napustiti svoje vjekovna ognjišta.

Zahvalni smo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović koji i dalje pomažu našem prognanom narodu ne samo u Republici Srpskoj nego i u Srbiji i stalno pronalaze riječi koji su melem za naše rane. Bez njihove pomoći ne bi bilo ni naše najveće duhovne i kulturne manifestacije „Krušedolskog sabora“, koji se svake godine organizuje posljednje subote u maju kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, povodom progona Srba iz Zapadne Slavonije u akciji „Bljesak“.

Republika Srpska je od svog osnivanja prošla težak period osporavanja, ali od svega toga bila je jača volja i ljubav naroda koji je opredijeljen da očuva njene institucije i snagu.

Zahvaljujući RS je srpski narod opstao na ovim prostorima i sačuvao vlastiti identitet i slobodu. Želja nam je da u narednim godinama još više oživi privredu, izradi infrastrukturu, ojača obrazovni sistem, očuva kulturnu baštinu i sve snage usmjeri na demografsku politiku. Očekujemo da će najavljena Deklaracija Srbije i Republike Srpske ići u tom pravcu na dobrobit našeg naroda. Tako bi i prognani Srbi iz Hrvatske konačno riješiti brojne probleme sa kjojima se decenijama susreću.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske
Milojko Budimir, prof.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc