vrelo korenicko crkva us
KORENICA - Nakon prošlogodišnje uspješene proslave i obnove spomenika uglednom svešteniku iz 18 stoljeća proti Šobat Stojanu u Debelom brdu na Krbavskom polju, u Lici sve više je inicijativa za obnovu spomenika značajnih za srpski narod. Tako je ovih dana u selu Vrelo nadomak Korenice počela inicijativa za premještanje spomen table žrtvama fašizma 1941-1945. koja je skinuta sa seoske škole u centru sela jer je lokalni privatnik od općine otkupio školu i započeo gradnju motela.

Zbog tog događaja, mještani sela su odlučili da se spomen tabla postavi ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice iz 1797. u centru sela. Međutim došlo je do poteškoća oko izgleda spomen table koja na sebi ima uklesanu zvijezdu petoraku pa se sada vode dogovori sa eparhijom Gornjokarlovačkom kako rješiti spor oko zvijezde i da se na njeno mjesto postavi pravoslavni krst.

Mještani ovih dana planiraju poslati pismeni zahtjev za blagoslov vladici Gerasimu, episkopu Gornjokarlovačkom da se odobri postavljanje spomenika žrtvama fašističkog terora ispred hrama u Vrelu.

Ako Bog da ovo ljeto na hramovnu slavu za Veliku Gospojinu biće na dostojanstven način postavljena spomen tabla žrtvama fašističkog terora iz 1941-1945. na zadovoljstvo mještana Vrela i Koreničkog kraja.

To će biti i primjer ostalim ličkim mjestima u kojima postoje uništeni spomenici žrtvama fašističkog terora 1941 - 1945. da se konačno nakon toliko godina nemara države i lokalnih moćnika pokrene obnova tih historijskih spomenika srpskog stradanja na prostorima Like i Krbave.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc