Ucenici iz Moravica i Vrbovskog 05
BEOGRAD - Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa Gornjokarlovačkog Gospodina Gerasima učenici od petog do somog razreda osnovnih škola: "Nikola Tesla" iz Moravica i " Ivan Goran Kovačić" iz Vrbovskog u vremenu 13. i 14. maja posetili su i poklonili se svetinjama Grada Beograda i Fruške Gore. Ovaj poset je organizovala parohija srpskomoravička, a u sklopu nastave pravoslavnog veronauka u navedenim školama, a planiran je u nastavnom programu školske 2015/16. godine . Poset manastirima je uvršten u provedbeni plan kurikulumskih ciljeva iz područja "Srpski manastiri" u realizaciji veroučitelja protojereja-stavrofora Jelenka Stojanovića i nastavnice srpskog jezika i knjižnjvnosti Valentine Vukadinović.

U ranim jutarnjim satima 13. maja krenuli smo: trideset i osam učenika i osam nastavnika put Beograda. Oko jedanaest sati stigli smo u Laćarak i posjetili osnovnu školu "Triva Vitasović Lebarnik" gdje su nas domaćini škole dočekali sa velikim oduševljenjem i domaćinski nas počastili. Organizovali su poset arheološkom nalazištu "Carska palata" gdje smo i vizuelno i riječima od strane kustosa bili upoznati o bogatstvu i značaju ovog lokaliteta. Domaćini Laćarka su nas iznenadili u svom domaćinskom gostoprimstvu time št su nas udostojili i posete bazilici Svetog Velikomučenika Dimitrija gde nas je nadležni sveštenik dočekao i blagoslovio. Posle bazilike sledila je poseta Sabornom hramu u Sremskoj Mitrovici a zatim put u Beograd. U Begrad smo stigli u popodnevnim satima gde smo najpre posetili hram Svetoga Save koji je svojom ljepotom i veličinom izazvao neopisanu radost i ushićenje učenika. Nakon razgledavanja hrama, celivanjem ikone Bogorodice Trojeručice i fotografisanjem završili smo poset hramu i uputili se u večernjim satima u manastir Rakovica. Pored divnih reči o istoruijatu manastira svi zajedno smo se poklonili grobovima patrijaraha Dimitrija i Pavla . Napuštajući ovu svetinju krećemo put Fruške Gore tačnije u prenoćište "Norcev" noseći reči patrijatrha Pavla: "Budimo ljudi".

Osvanula je subota četrnaesti maj. U osam sati krećemo u manstir Veliku Remetu gdje nas dočekuje otac Stefan koji nas svojim divnim i toplim rečima upoznava sa ovom svetinjom govoreći najmlađima o ljubavi Božijoj i o širini ljudskog srca koje treba da bude mesto ljubavi kako prema svetu tako i prema samom Gospodu. Nakon nadahnutih riječi oca Stefana koje su bile tema kasnije u autobusu svoje putešestvije nastavljamo manastirima: Kruišedol, Grgeteg i Novo Hopovo. U svim navedenim svetinjama učenici i nastavnici, svi zajedno bili smo oduševljeni kako lepotom tako i poretkom koji vlada u manastirima. Završavajući posete planiranim svetinjama odlazimo na Stražilovo na grob našeg pesnika Branka Radičevića, kod koga nastavnica srpskog jezika govori o Branku i njegovom pjesničkom ostvarenju, preranoj smrti i ljubavi prema Karlovcima i želji da počiva na Stražilovu.
Oprašatajući se od Stražilova i od svih posećenih svetinja vraćamo se nazad u Moravice, ali ne ostavljamo posećeno već ga nosimo u svojim srcima i dušama da nas greje, hrabri i podiže kad klonemo, da nam pokaže put ko smo, šta smo i kuda idemo. Našu radost svakako su upotpunuli i nastavnici koji su iskazali posebnu želju da budu sa svojim učenicama na poklonjenju srpskim svetinjama.

protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc