zdravko jokic
BEOGRAD - U Srbskoj Čitaonici "Dr Jovan Rašković" je, u organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske, u toku naučni skup o stradanju Srba u toku 20 veka. Prenosimo Vam obraćanje predsjednika Upravnog odbora Srbske čitaonice, Zdravka Jokića.

Poštovani,
Hvala Vam što ulažete ogroman trud da izučavate, zabeležite, svetu prikažete i od zaborava sačuvate stradanje Srba i naše spomeničke baštine u 20 veku. Posao kojim se vi bavite je motiv zbog kojeg smo se mi odlučili da osnujemo Srpsku čitaonicu Dr Jovan Rašković. Dakle, misija Čitaonice je da baštini i promoviše nauku, istoriju, kulturu, tradiciju i običaje zagraničnih Srba. Želјa nam je da Čitaonica preraste u instituciju visokog ranga i dugog trajanja, da se u njoj susreću lјudi od nauke, kulture, lјudi od čojstva i da svojim delovanjem nadvisimo sve one od nesoja i nedostoja koji uzimaju sebi za pravo da se predstavlјaju srpskim patriotama.

Prilikom osnivanja, dozvolili smo sebi da Čitaonicu nazovemo imenom akademika Raškovića, časnog i plemenitog čoveka koji je bezgranično voleo svoj srpski narod i sa jednakom lјubavlјu grlio sve Srbe sveta. To je i naša ideja vodilјa. Isto tako, Jovu lјubav prema svome narodu nije nagonila da mrzi bilo koji drugi narod, znao je da se ne mogu uspostaviti znakovi jednakosti između pojedinih naroda i njihovih vođa, znao je da mi Srbi imamo ogromnu sreću što smo narod koji se nema čega stideti niti nešto izmišlјati, da trebamo pričati istinu i samo istinu. Naučno dokazanu i sa činjenicama potkreplјenu, i to u jednom veoma pomirlјivom i mudrom tonu, znao je da trebamo biti mudre a nikako estradne patriote, znao je da ćemo samo takvom politikom doći do naših nacionalnih i drugih strateških cilјeva.

Mi, ovde prisutni, smo svedoci da su drugi o nama decenijama neistinito govorili. Na našu žalost, to su prihvatili i mnogi Srbi koji su se u proteklom vremenu bavili našom istorijom i politikom. Svesni činjenice da smo uzeli sebi u zadatak da pokušamo da uradimo ono što je trebala i morala da uradi država Srbija, kao matica Srpskog naroda, drago mi je što će ovaj naučni skup proteći u duhu istraživanja istine o našem stradanju u proteklom veku.
Srpska čitaonica Dr Jovan Rašković takođe planira da organizovanjem naučnih skupova prikaže istinu o Dubrovniku, o Srbima u Dalmaciji, o Srbima muslimanske i rimokatoličke veroispovesti, da prikažemo istinu o razbijanju srpskog nacionalnog bića i stvaranju novih nacija u proteklom veku, istinu o tome ko je i sa kakvom namerom određivao granice Jugoslavije, da prikažemo istinu o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Sada spremamo skupove na dve teme, o sedam vekova Manastira Krupa i o međureligijskom dijalogu u Srbiji a sa akcentom na (zlo)upotrebu religije i vere u političke svrhe.

I konačno, živimo u vremenu u kojem se mešaju velike karte, u kojem se trenutna geopolitička situacija može znatno izmeniti u veoma kratkom periodu. Svedoci smo rezultata referenduma u Britaniji, cenim da je to početak kraja Evropske unije u obliku u kojem su je predvideli zagovornici novog svetskog poretka i da je to početak stvaranja Evrope nacionalnih država okrenutih međusobnoj saradnji. Smatram da će takva Evropa neminovno tražiti ekonomskog partnera na Istoku, a to je naša velika šansa.

Želim da Vam iznesem pozdrave dobrodošlice u našu Čitaonicu i da Vam poželim uspešan rad.

Zdravko Jokić
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc