mirna matijevic danilovic
PETROVA GORA - Raduje da su neki lokaliteti na Petrovoj gori, poput Pavlinskog samostana i groba na lokaciji koja se smatra mjestom pogibije kralja Petra Svačića, uređeni i pristupačni većim turističkim grupama, ali jedan od fenomena Drugog svjetskog rata kao što je Centralna partizanska bolnica prepušten je zubu vremena. Na turističkim obilascima izbjegavam bilo kakvu političku konotaciju, ali teško je stranim turistima objasniti zbog čega je prilaz bolnici zapušten, bolnički objekti prazni i oronuli, a poneki kompletno devastiran - kaže Mirna Matijević Danilović, koja radi kao turistički vodič.

Živi u Gornjoj Trebinji, po struci je profesorica francuskog jezika i književnosti, kao i turistički vodič licenciran za vođenje na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku. Već nekoliko godina radi na Jadranskoj obali, ali kao rođena Kordunašica osjeća duboku potrebu da doprinese svom kraju, posebno Petrovoj gori i njenom neiskorištenom turističkom potencijalu. Nedavno je, kaže, vodila pun autobus Slovenaca koji su bili zgroženi trenutnim stanjem bolnice, jer njihova partizanska bolnica Franja je kompletno uređena i upisana na listu Unescove baštine. Po njenim riječima, lokalna zajednica i odgovorne državne institucije zanemaruju bolnicu, kao i sve ostale spomenike koji su povezani s antifašizmom.

- Stranci imaju sasvim drugačiju percepciju bolnice, bez unaprijed izgrađenog stava o događanjima u Hrvatskoj. Oni bolnicu vide kao specifičan oblik povijesti zdravstva, ali i ljudskih sposobnosti improvizacije i solidarnosti. To me potaknulo da što više istražim bolnicu, i da osim razgledavanja ljudima pružim interesantnu priču - kaže Mirna. Prošlog vikenda za vrijeme gljivarskog vikenda, Petrovu goru, Muljavu, spomenik na Petrovcu i bolnicu posjetilo je više desetaka autobusa i osobnih vozila. Sudeći po gužvama, može se govoriti o nekoliko hiljada posjetilaca.
Turistički vodič Petrovom gorom na mukama: Teško je turistima objasniti zbog čega je prilaz bolnici na Petrovoj gori zapušten, a bolnički objekti oronuli

- Spomenik je posebna priča. To je problem koji svi vide, a nitko ne rješava. To je odraz mentalnog sklopa odgovornih ljudi. Ako ga ne žele urediti zbog njegovog antifašističkog ‘predznaka‘, onda makar neka to učine zbog vidikovca, jer je očaravajući. Petrova gora je puna potencijala i ne bismo trebali selektivno, prema svom svjetonazoru, odlučivati što će tko vidjeti ili iskusiti. Svaki turist je priča za sebe i svakako nam treba raznolika ponuda kojom ćemo ga privući, na nama je da promijenimo percepciju, jer u konačnici to ide u korist i lokalnoj zajednici i stanovnicima našeg kraja - zaključuje Mirna.

Dr. Anvar Azimov, ambasador Ruske Federacije u Zagrebu proteklog je vikenda također ponovo posjetio Vojnić i partizansku bolnicu. Ambasador želi da već dogovorenu akciju obnove tri spomen ploče vode službene lokalne vlasti u Vojniću, a razgovarao je i s predsjednikom Drugog udruženja antifašista Dušanom Crnkovićem. Pribavljene su tri ponude za obnovu.

- Vaš Savez antifašista se nama obratio za pomoć. Znam da stanje nije najbolje i mi želimo pomoći. U Hrvatskoj imamo jedanaest ruskih spomenika. Oko sedam tisuća sovjetskih vojnika je poginulo u oslobađanju Jugoslavije, pa i mi moramo voditi računa o tim žrtvama. Nažalost, nemamo pomoć hrvatske Vlade. Prošle godine Rusija je dala oko sto tisuća dolara za te spomenike. Tako je obnovljen spomenik u Batini. Ove godine dat ćemo također toliko novaca, i za Beli Manastir, za druge pa tako i ovdje za Petrovu goru - kazao je ruski ambasador Azimov.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc