kukunjevac
KUKUNJEVAC - U organizaciji lipičkog Vijeća srpske nacionalne manjine i mjesnog odbora Kukunjevca, u tom je selu 11. oktobra održana komemoracija za žrtve zločina počinjenog 1942. godine. U znak odmazde zbog napada na ustaško uporište u selu Španovica, ustaše i domobrani iz Lipika su u noći s 10. na 11. oktobar upali u Kukunjevac i ubili 780 muškaraca, žena i djece.

Među žrtvama su osim mještana bile i brojne izbjeglice s Kozare. Preostali stanovnici su odvedeni u Jasenovac, odakle se nikada nisu vratili. Kukunjevac je tako doživio sudbinu Sloboštine, Kusonja i drugih sela tog dijela Slavonije.

Nakon pomena žrtvama, o uspomenama na taj zločin govorili su saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, predsjednik gradskog vijeća Lipika Ivan Molnar i predstavnik mjesnog odbora Kukunjevca Stevo Vučković.

- Svako naše okupljanje je pobjeda žrtve nad zločinom i zločincem koji je žrtve htio zatući do zaborava - rekao je Milošević citirajući pjesnikinju Vesnu Parun.

Naglasio je da i danas postoje tendencije da se broj žrtava umanji, a zločine negira. Skupu je prisustvovalo 50-ak ljudi, a jedan od vijenaca pored spomen-ploče, koja je uništena u zadnjem ratu i potom obnovljena 2012. godine, položili su Milošević i Branko Jurišić iz SNV-a.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc