savo bjelanovic parastos
KISTANJE
- U selu Đevrske koje se nalaze u sastavu opštine Kistanje, održan je parastos nekadašnjem vođi dalmatinskih Srba Savi Bjelanoviću koji se svojim političkim radom u drugoj polovini 19. vijeka zalagao za prava Srba u Dalmaciji, ali i narodno opismenjavanje.

Molitveno sjećanje na Savu Bjelanovića organizovali su: Opština Kistanje, Srpsko narodno vijeće, kao i opštinski odbor Samostalne demokratske srpske stranke u Kistanjama. Vijenac na grob Save Bjelanovića postavili su načelnik opštine Kistanje, Goran Reljić, i zamjenica župana Šibensko-kninske županije i predsjednica županijskog ogranka SDSS-a , Anja Šimpraga. Parastos za upokojene služio je sveštenik Eparhije dalmatinske Đorđe Veselinović u prisustvu pedesetak okupljenih mještana, poštovaoca lika i djela Save Bjelanovića.

Sava BjelanovićSava BjelanovićSava Bjelanović rođen je u dalmatinskom selu Đevrske 1850. godine. Bio je osnivač Srpske narodne stranke u Primorju, ali i osnivač i urednik Srpskog lista i Srpskog glasa. U svojoj političkoj borbi borio se za prava Srba, ali i Hrvata, a njegovi zemljaci i poštovaoci njegovog lika i djela s ponosom ističu hrabrost, vizionarstvo ali i političku umješnost, koja je krasila Savu Bjelanovića.

savo bjelanovic grob
Opština Kistanje, kao i mještani Đevrsaka, svake godine obilježavaju godišnjicu smrti slavnog zemljaka, čiji se grob nalazi u porti đevrsačkog hrama Svetog Proroka Ilije. Dužnost današnjih generacije jeste da ne zaborave lik i djelo ovog poznatog Dalmatinca rekao je Borislav Šarić, zamjenik načelnika Opštine Kistanje.

Koliko je Sava Bjelanović bio poštovan i voljen među svojim sunarodnicima svjedoči i podatak da je prilikom prenosa njegovih posmrtnih ostataka iz Zadra u rodne Đevrske na dočeku u Bribirskim Mostinama bilo prisutno 18 sveštenika, 30 kočija, tri stotine školske djece, kao i mnoštvo ožalošćenog naroda. To je najbolji dokaz da je ličnost Save Bjelanovića bila visoko cijenjena među dalmatinskim Srbima, a njegovo ime, ne smije biti zaboravljeno ni danas, poručeno je u Đevrskama.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc