Smiljan spomenici 1
SMILJAN
- Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Gornjokarlovačkog g. Gerasima, u prethodnom periodu izvedeni su radovi na obnovi i zaštiti spomenika roditelja Nikole Tesle.
 
Otac našeg svjetski poznatog naučnika, prota Milutin Tesla (1819-1879) službovao je pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla u ličkom selu Smiljanu, i ne samo da je bio odličan sveštenik, već i prosvetitelj, vrsni propovjednik i pjesnik, a njegova majka Georgina (Đuka) Tesla (1822-1892) potiče iz stare svešteničke porodice Mandića, od oca sveštenika Nikole Mandića. Prota Milutin i protinica Đuka imali su petoro djece. Dva sina: Danila i Nikolu i tri kćerke: Milku, Angelinu i Maricu. Poznata su imena tri Đukine sestre koje su takođe bile udate za sveštenike: Staka, udata Alagić, Marija udata Majstorović i treća Smiljana udata za Tomu Obradovića (sveštenik u Gračacu, 1887).
 
Smiljan spomenici 2
Smiljan spomenici 3
Inicijativom sadašnjeg paroha gospićko-smiljanskog jereja Dragana Mihajlovića, a nesebičnošću i dobrotom donatora g. Duška Ljuštine iz Zagreba i g. Rade Šerbedžije, obnovljen je spomenik ovim znamenitim ljudima i roditeljima našeg genijalnog naučnika Nikole Tesle, čiju ostavštinu treba da čuvamo za buduća pokolenja, kao što je on svoje izume nesebično dao čovječanstvu i time ga zadužio za vječnost.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc