Jubilarna 75. godišnjica formiranja slavne partizanske Pete kordunaške udarne brigade ove godine nije održana, jer udruženja antifašista iz Vojnića nemaju niti prebijene pare
Osma kordunaška divizija
Osma kordunaška divizija
Na samoj granici Bosne i Hercegovine, u Petrovoj poljani u općini Vojnić, prije 75 godina, 16. septembra 1942. godine formirana je Peta kordunaška udarna partizanska brigada. Nekoliko mjeseci kasnije ova je brigada ušla u sastav slavne Osme kordunaške udarne divizije.

Nažalost, jubilarna 75. godišnjica formiranja ove slavne brigade, ove godine nije održana. Razlog je nedostatak financijskih sredstava. Novca za normalan rad nemaju niti jedno od dva udruženja antifašista iz Vojnića. I ono malo sredstava što su imali, potrošeno je u Velikoj Kladuši za vrijeme komemoracije za 4.100 ubijenih Srba na tri stratišta na Mehinom stanju.

Bivši predsjednik Općinskog vijeća Dragan Bjelivuk (nezavisni kandidat), koji je sudjelovao u organizaciji prethodnih obilježavanja i komemoracija, je razočaran. Sličnog raspoloženja su predsjednik karlovačkih antifašista Mirko Miladinović te vojnićkih udruženja Nikola Pavić i Dušan Crnković.

Nedostatak novaca je bio jači od želje za odavanjem počasti. Lani, pak, bilo je obećano da će biti obojan zahrđali tenk koji u Petrovoj poljani stoji kao dokaz partizanske borbe. Do njega su tri reda zasađenih borova koji su sada značajno izrasli, kao sinonim za tri bataljona Kordunaša koji su stajali u stroju toga 16. septembra 1942. godine.

Vojnićani kažu da će spomen obilježje urediti, ali tek iduće godine na 76. godišnjicu formiranja brigade.

- Ako je ova država uistinu utemeljena na antifašizmu, ako je Sabor usvojio i deklaraciju o antifašizmu, onda se ne smije dogoditi da zbog nedostatka novaca ne bude održana i obilježena značajna, 75-godišnjica formiranja jedne od najslavnijih jedinica iz sastava Osme kordunaške udarne divizije koja je sa Šestom ličkom i Sedmom banijskom udarnom divizijom sačinjavala Četvrti korpus NOVJ - rekao je razočarani Mirko Miladinović.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc