sjecanje na poginule u hr
PANČEVO – Na spomenik borcima opština Pančevo i Kovačica poginulim u ratnim sukobima od 1991. do 1999. godine položeni su venci i održana ceremonija sećanja u prisustvu porodica poginulih, predstavnika udruženja ratnih veterana Pančeva i Srbije, ratnih vojnih invalida, penzionisanih vojnih starešina, sindikata MUP Srbije Policijske uprave Pančevo, članova SPS-a i Pokreta socijalista, boračkih udruženja, saboraca i prijatelja.

„Tog 16. oktobra 1991. godine na istočnoslavonskom ratištu poginula su petnaestorica Pančevaca, zato se na ovaj dan okupljamo, a uklesana imena naših drugova iz 31. brigade pod komandom generala Enesa Tasa moraju nam biti nauk da se ovakvi bratoubilački ratovi nikada ne ponove”, poručio je Todor Stojanović predsednik Udruženja boraca Pančeva.

Prošlog decembra na centralnom mestu gradskog parka u Pančevu podignut je spomenik sa 69 imena učesnika u borbenim dejstvima početka devedesetih u istočnoj Slavoniji i 1998–1999. godine na Kosovu i Metohiji, kojima su nedavno pridodata još dva, uklesana u četiri spojena granitna krila koja tvore spomen-obeležje u obliku krsta.

„Među njima su pripadnici svih veroispovesti sa područja mesnih zajednica opštine Pančevo i Kovačica, od golobradih mladića na odsluženju redovnog vojnog roka Vojske Jugoslavije (1990–1992), do vojnih veterana iz rezervnog sastava (1998–1999), kao i pripadnika srpske policije koji su dali ono najvrednije što su imali – svoj život. Sve su to junaci koji su se borili i odbranili Srbiju”, reči su Oktavijana Sekešana, predsednika pančevačkog Udruženja boraca srpskih ratnih veterana koje je iniciralo i uz pomoć donatora podiglo spomenik.

Članovi porodica poginulih boraca za „Politiku” naglašavaju da bi mnogi od poginulih, da nije ovog obeležja, bili zaboravljeni, jer su se neke porodice i ugasile i nema naslednika da neguju sećanje na njih, a da su imena u kamenu jedini trag da su ti ljudi postojali i dali život za svoju zemlju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc