Zbog vremenskih neprilika skromno obilježena Sveta Petka: Ove godine vrijeme nije išlo na ruku stanovnicima i vjernicima koji su došli sa raznih strana
kolaric
KOLARIĆ - Pravoslavni vjernici na području Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve obilježili su Svetu Petku. Bogosluženje u Kolariću predvodio je vojnićki paroh Željko Vidaković, u crkvi koja se kao zaštićeni spomenik kulture obnavlja. No, kako država godišnje daje vrlo malo novca, obnova će potrajati više desetaka godina.

Jutarnju svetu liturgiju u crkvi Svete Petke u Sjeničaku služio je prvi karlovački paroh protonamjesnik o. Goran Slavnić dok je večernje bogosluženje predvodio protonamjesnik o. Predrag Sušić treći karlovački paroh. Ova crkva je 2015. godine obilježila 300 godina od prve gradnje te je tim povodom izgrađena potpuno nova crkva. Uređena je izvana, dok na unutrašnjem uređenju predstoji još dosta posla. Crkva je izgrađena donacijama Sjeničaraca iz cijelog svijeta.

Ove godine vrijeme nije išlo na ruku stanovnicima i vjernicima koji su došli sa raznih strana, jer bilo je hladno, padala je kiša i puhao je jaki vjetar koji je, kao i ljetos za proslave Velike Gospojine u Utinji, otpuhao nekoliko šatora. Naglo se smračilo tako da narodni zbor nije održan kako je bilo planirano.

- Od prošle godine je ozidan ikonostas, postavljena je časna trpeza i kupljen je polijelej-lustar za crkvu. Podnijet je zahtjev i uskoro bi trebala biti izvršena elektrifikacija hrama. U planu je popločavanje poda. Zidovi sa strane će biti oslikani freskama - kazao je paroh Slavnić u razgovoru s brojnim vjernicima koje je zanimalo kada bi crkva mogla biti u cijelosti završena.

Procjenjuje se da bi za konačno završenje trebalo nekoliko desetaka hiljada evra, ako ne i više, a tempo izvođenja radova će ovisiti o tome kako financije budu pristizale.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc