12.000 letaka letaka šibenskih antifašista
12.000 letaka letaka šibenskih antifašista
ŠIBENIK - Šibenski antifašisti domislili su se, kao prvi u neovisnoj Hrvatskoj, kako originalno obilježiti 73. godišnjicu oslobođenja Šibenika od fašizma i nacizma u Drugome svjetskom ratu. Čestitku iznenađenja građankama i građanima Šibenika isporučio je za tu priliku posebno naručen avion jednog aerokluba koji je gradske ulice zasuo hiljadama letaka.

"Šibenčanke i Šibenčani, na današnji dan prije 73 godine vaši očevi i majke, djedovi i bake, pradjedovi i prabake oslobodili su naš grad od fašizma i donijeli mu slobodu. Neka vam je sretan Dan oslobođenja Šibenika 3.11. Smrt fašizmu - sloboda narodu", pisalo je na lecima.

Narod je doista izašao na ulice i sa zanimanjem razgledao poleđinu letka s fotografijom na kojoj Šibenčani tog studenoga 1944. godine s velikom radošću dočekuju partizane, prenosi "Portal Novosti".

Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, za "Novosti" je kazao da je štampano 12.000 letaka.

- Željeli smo se odmaknuti od stereotipnog obilježavanja Dana oslobođenja, pa smo lecima željeli dati dodatnu informaciju građanima o tom događaju. Cilj nam je bio podsjetiti na 3. studenoga 1944. godine, kad su partizani nakon teških borbi umarširali u Šibenik. Građani su cijelu akciju doista lijepo prihvatili, a onima kojima to možda baš i nije sjelo nisu se oglašavali. Let aviona bio je dodatna atrakcija za djecu koja su letke skupljala kod škola. Atrakcija, koja je pala s neba - kaže Restović. Posebno je zadovoljan jer, kako kaže, "u Šibeniku postoje mnogi, pa i ljudi od struke koji ne spominju taj slavni studeni 1944. godine, već su skloniji razglabanju o događajima otprije petsto godina".

- Dogodine ćemo smisliti nešto drugo - najavio je Restović.

Let pobjedničke avijacije bio je najavljen Gradu Šibeniku, čije je izaslanstvo, kao i inače, položilo vijence na Spomen-kosturnicu na gradskom groblju Kvanj. Tako se i vladajući HDZ pridružio obilježavanju šibenskog Dana oslobođenja. Valja podsjetiti i da je blizu 25.000 Šibenčana, dakle više od trećine ondašnjeg stanovništva, sudjelovalo u NOB-u.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc