Kninjani su zabrinuti jer podzakupac Autobusnog kolodvora Čazmatrans od 1. januara namjerava odustati od ovog posla
Knin
KNIN - Posljednjih dana građane Knina uzdrmala je vijest o mogućem zatvaranju autobusnog kolodvora. Objekt kolodvora u vlasništvu je Hrvatskih željeznica, zakupac je Grad Knin, a podzakupac Čazmatrans.

Do mogućeg zatvaranja doći će ukoliko Čazmatrans, već prvog dana dolazeće godine, odustane od dosadašnjeg podzakupa koji, kako navode, smatraju neisplativim. Po informacijama koje stižu iz ovog poduzeća navodi se kako su troškovi objekta i zaposlenika veći od prihoda koji se ne mogu ostvariti samo prodajom karata. Smatraju da bi, čak i ukoliko dobiju prostor na korištenje bez naknade, održivost autobusnog kolodvora bila neisplativa zbog malog ili sve manjeg broja autobusnih linija. U prilog tome govori podatak da je banjalučko autobusno poduzeće ‘Neobas’ , koje je svakodnevno saobraćalo na liniji Banjaluka-Zadar preko Knina, zbog nerentabilnosti , od prvog novembra, u potpunosti ukinulo ovu liniju. Tako građani Knina, iako od granice s Bosnom i Hercegovinom udaljeni svega petnaestak kilometara, nemaju više redovnu i sigurnu povezanost kakvu su imali prethodnih godina.

S obzirom na rodbinske i prijateljske veze, ali i činjenicu da nakon posljednjeg rata veliki broj građana sa područja Knina i okolnih sela živi na području Bosanske Krajine, ukidanjem ove linije onemogućeno im je uobičajeno saobraćanje. Zato se danas u Kninu govori da im je Bosansko Grahovo, udaljeno svega tridesetak kilometara, nikada udaljenije.

Građani Knina smatraju da bi, ukoliko u svemu prevlada tržišni princip, područje Knina moglo postati izolirano ne samo od susjedne Bosanske Krajine već i od ostatka Hrvatske. Ukoliko dođe do najavljenog zatvaranja kolodvora, dodatan problem stvorio bi se i svima onima koji su do sada, u svom gradu, mogli kupiti i rezervirati karte za redovnu liniju između Splita i Beograda koja više od decenije spaja izbjeglo stanovništvo sa srodnicima na području Knina. Strahuje se da bi ekonomski parametri mogli ugroziti gotovo jedinu preostalu sponu kojom su ratom razdvojeni članovi porodica održavali međusobni kontakt.

- Strašno je to što ovaj grad iz dana u dan postaje ne samo izolovan, već pust i zaboravljen od svih. Meni sin živi u Beogradu, gore ima posao koji ovdje nije mogao naći, ali zato svaki slobodan dan i svaku priliku koristi da dođe da me obiđe. Ja živim sama, u selu koje je desetak kilometara udaljeno od grada. Ukoliko Knin ostane bez kolodvora postavlja se pitanje da li će autobuski prevoznici uopšte htjeti dozvoljavati izlazak putnika u mjestima koja nisu određena prometnim redom vožnje. Strahujem da prevoznici, iako će prolaziti neposredno uz grad, neće vršiti prijem i istovar putnika pa Knin, za razliku od ostalih gradova, neće imati adekvatno mjesto za to. Zato je bitno da kolodvor, kakav-takav ipak opstane u ovom gradu, što bi značilo da imamo gdje ući i izaći kada negdje krenemo i kada nam neko dolazi - kaže za "Portal Novosti" Mara R. iz okolice Knina.

Građani smatraju da je na potezu gradska uprava, od koje zavisi da li će Knin ipak ostati na autobusnoj saobraćajnoj mapi ili će, kao i za mnoge stvari do sada, ostati ‘grad slučaj’. Gradska uprava radi na rješenju problema, o čemu će zasigurno više reći gradonačelnik Marko Jelić kad se vrati s puta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc