Učersnici Konferencije
Učersnici Konferencije
TEMIŠVAR
- U Temišvaru je od 17. do 19. novembra 2017. godine održana Konferencija srpskih organizacija na tematskoj raspravi „Srbi u regionu i Srbija – perspektive” Na ovoj konferenciji podržana je Deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije, ali i zahtev da Beograd olakša i ubrza postupak prijema u srpsko državlјanstvo, kao i mogućnost uvođenja jednog novog termina – statusa pripadnika srpskog naroda.

Sa zaklјučcima Konferencije srpskih organizacija u stalnom zasedanju, čiji je domaćin ovog puta bio Savez Srba u Rumuniji, koje su nakon dvodnevne rasprave definisali i usvojili predstavnici nacionalnih saveta Srba iz Albanije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Rumunije, saglasio se izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Nikola Selaković.

Radni dio KonferencijeRadni dio Konferencije
Među zaklјučcima s kojima će biti upoznati Vlada, Skupština i predsednik Srbije nalazi se i zahtev da Beograd zemlјama u regionu pruži veću podršku u očuvanju srpskog jezika i obrazovanja kroz stipendije za učenike i studente, usavršavanjem nastavničkog kadra, obezbeđenje udžbenika i didaktičkog materijala i organizovanje tematskih letnjih škola i kampova – „Srpski jezik sa elementima nacionalne kulture”.

Konferencija je podržala inicijativu Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore za štampanje jedinstvenog srpskog bukvara, radi očuvanja srpskog kulturnog i jezičkog identiteta, sa kojom su se već usaglasile institucije poput Matice srpske i Srpske književne zadruge.

Generalni sekretar Udruženja srba iz Hrvatske M. BudimirGeneralni sekretar Udruženja srba iz Hrvatske M. Budimir
Beogradu je upućen i apel za preispitivanje institucionalnog okvira za povezivanja i saradnju matice sa rasejanjem, kao što je ranije bilo Ministarstvo vera i dijaspore, kao i da se iznađu mogućnosti da se za Srbe iz regiona obezbedi zastuplјenost u Parlamentu Srbije.

Učesnici Konferencije u posjeti srpskoj sabornoj crkvi  Svetog velikomučenika Georgija u TemišvaruUčesnici Konferencije u posjeti srpskoj sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Temišvaru
Stalni član ove Konferencije je i Udruženje Srba iz Hrvatske sa sedištem u Beogradu. Ispred Udruženja Milojko Budimir naveo je sve one probleme sa kojima se od progona 1995. godine susreću Srbi iz Hrvatske, čiji je položaj svake godine sve teži. Posebno je to došlo do izražaja u poslednje vreme od kada je Hrvatska postala stalna članica EU. Ukoliko se ovakva politika nastavi Srbi u Hrvatskoj će nestati jer već na sledećem popisu 2021. očekuje se da ih bude manje od 2%. Da bi se ovakvo stanje zaustavilo potrebna je pomoć ne samo matične države Srbije nego i Evropske unije koja bi konačno trebala poduzeti određene mere prema svojoj članici koja ne poštuje ptreuzete obaveze iz bilateralnih i međunarodnih sporazuma.

Učestvujući u definisanju zaklјučaka na ovom najvećem forumu Srba u regionu, Nikola Selaković je kazao da treba „institucionalizovati rad Konferencije nacionalnih organizacija Srba iz regiona, da treba da se redovno okuplјaju najmanje dva puta godišnje – u proleće i u jesen” i da će on biti domaćin narednog zasedanja u Beogradu.

Milojko Budimir,
Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc