rs
BEOGRAD
- Udruženje Srba iz Hrvatske u ime nekoliko stotina hilјada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske, upućuje čestitku povodom 9. januara - Dana Republike Srpske sa želјom da Srpska sačuva svoju teritoriju i narod.

Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za našu braću koja u njoj žive. Zahvalni smo narodu Republike Srpske koji nam je pritekao u pomoć u vrijeme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih dijelova morali napustiti svoje vjekovna ognjišta.

Zahvalni smo predsjedniku RS gospodinu Miloradu Dodiku koji pomaže našem prognanom narodu ne samo u Republici Srpskoj nego i u Srbiji i stalno pronalazi riječi koji su melem za naše rane. Bez njegove pomoći ne bi bilo ni naše najveće duhovne i kulturne manifestacije „Krušedolskog sabora“, koji se organizuje kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori svake godine poslјednje subote u mjesecu maju

Republika Srpska je od svog osnivanja prošla težak period osporavanja, ali od svega toga bila je jača volјa i lјubav naroda koji je opredijelјen da očuva njene institucije i snagu. Ovo je ujedno prilika da damo podršku riječima njenog predsednika Milorada Dodika: „Deveti januar je rođendan Republike Srpske i kao svaki dan rođenja tako i za svakog čovjeka u Srpskoj ima neprocjenjiv značaj. Tada je zaživjela RS boreći se sa svim izazovima koje država nosi. I zato je od neprocjenjive važnosti da svaki građanin RS 9. januar, odnosno Dan Republike ili dan kada je stvorena Srpska, proslavi dostojanstveno. Napadi na Republiku Srpsku koji dolaze iz Sarajeva, i dolaze u kontinuitetu, nisu ugodni, ali nesumnjivo jačaju nacionalni i državni ponos“.

Zahvalјujući RS je srpski narod opstao na ovim prostorima i sačuvao vlastiti identitet i slobodu. Želјa nam je da u narednim godinama još više oživi privredu, izradi infrastrukturu, ojača obrazovni sistem, očuva kulturnu baštinu i sve snage usmjeri na demografsku politiku. Očekujemo da će Deklaracija Srbije i Republike Srpske ići u tom pravcu na dobrobit našeg naroda. Tako bi i prognani Srbi iz Hrvatske konačno riješiti brojne probleme sa kjojima se decenijama susreću.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske
Milojko Budimir, prof.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc