15
ČIKAGO
- Srbi u Čikagu u subotu 13. januara obeležili su Dan Republike Srpske i slavu Svetog Arhiđakona Stefana. U organizaciji ovdašnjeg Udruženja Srba Republike Srpske posle bogosluženja u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Čikagu i pomena za sva poginule u nedavnim ratovima u crkvenom domu održan je akademski program sa prigodnim besedama.

-Sa ponosom danas slavimo Dan Republike Srpske, a 26 godina njenog postojanja pokazauju da Srpska nije slučajan izbor naroda niti smo je dobili na sudu. Izborili smo je kao istinsku težnju srpskog naroda koji se vjekovima borio za slobodu, slobodu koju smo bezgranično dijelili sa drugima i za koju je prolivana krv naših predaka. Republika Srpska je sagrađena na čvstim temelјima, zacemetnirana krvlјu najbolјih sinova našeg naroda. Ti temelјi ponekad bivaju napadani, ali krv onih pravednika i lјudi koji je vode čine ju postojanijom i stabilnijom. I ostaće takva za sva vremena, rekao je predsednik Udruženja Srba Republike Srpske u Čikagu Mirko Simić i osvrnuo se na aktulene pritiske: Mnoge pretnje iz Sarajeva od muslimanskih zvaničnika, OHRa, pojedinih zapadnih ambasadora stizale su na adresu zvaničnika Republike Srpske, ali one u izmenjenim međunarodnim okolostima sada dolaze iz usta sa napola pololјenim zubima.

Konzul žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović je čestitajući praznike istakao da je Republika Srpska nastala kao izraz težnje opstanka srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ona od svog nastanka napreduje i jačata zahvalјujući podrški Republike Srbije, ali i Srba u rasejanju. On je poručio da je bitna i podrška koju Srbi iz Amerike pružaju Republici Srpskoj, koji su u mislima sa svojim narodom pomažući na svaki mogući način jer to je „vaš zavičaj i vaša Republika Srpska“. Konzul Radulović se zahvalio Udruženju Srba iz Republike Srpske što i u Čikagu obeležava ove značajne praznike.


Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić preneo je čestitke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednice Vlade Želјke Cvijanović.

-Svedoci smo da se stvara novi svetski poredak, onaj prethodni srpskom narodu nije donio mnogo dobrog, ali jeste jednu lepu stvar, to je Republika Srpska, istakao je Kesić i nastavio: - Republika Srpska postoji zbog vas, onih koji su prolili krv, darovali svoje živote, onih koji su patili i stradali po logorima i izgubili sve materiajlno što su imali. Ona je tu zato što ste se za nju žrtvovali i postojaće dok god ste srpemi da je volite i da volite njen narod. A taj narod smo mi svi bez obzira gdje živimo u Banjaluci, Trebinju, Kanadi ili Amarici. Republika Srpska je naša i biće tako dugo.

Čestitku povodom Dana i Slave Republike Srpske uputilo je srpsko sveštenstvo i monaštvo iz Čikagai okoline na čelu sa Episkopom novogračaničkim i srednjezapadnoameričkim Longinom. Praznik je čestitao i predsednik Srpske narodne odbrane u Americi Nebojša Živković.


Mođu brojnim gostima i uzvanicima proslavi Dana Republike Srpske prisustvovao su senator Republike Srpske Branko Tupanjac, izvršna dikrektorka Kancelarije Republike Srpske za saradnju, investicije i trgovinu u SAD Drina Rajić, kao i predstavnici brojnih srpskih udruženja u Čikagu i Americi. Kumovi Slave bili su Helena i Jovan Govedarica.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc